All
Projects
Products
Events
Competitions

Antwerp Management School / HUB

Antwerp Management School / HUB

© Jeroen Verrecht © Jeroen Verrecht © Jeroen Verrecht © Jeroen Verrecht + 23

Renovation  · 
Antwerpen, Belgium
  • Architects: HUB
  • Area Area of this architecture project Area: 5500.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Jeroen Verrecht
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Claes Sierbeton, Verheyen beton
  • Clients

    AMS Boogkeers vzw
  • Engineering

    ABT
  • Landscape

    Bart & Pieter
  • Collaborators

    RCR
More Specs Less Specs
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Text description provided by the architects. The AMS Boogkeers project comprises the restoration and conversion of two historic buildings and the construction of a new building for the main campus of the Antwerp Management School. The project forms part of a municipal ecosystem of start-ups, scale-ups and support facilities which includes the StartUpVillage project located across the road (also designed by our office).

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The building programme comprises predominantly educational spaces and corresponding support and administrative services. This includes an underground car park, bicycle storage and archive room. The auditoria and other high-density spaces are centralised in the new-build construction. The smaller classrooms and Executive Program rooms are located in the historic buildings.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The new building is characterised by its flexible layout and structure, while the historic buildings’ specific room sequence, circulation and saloons have been meticulously preserved. Both the new and historic buildings are connected via a central foyer and generously dimensioned multifunctional space. The latter opens onto an inner courtyard and roof garden.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The inner courtyard represents an important spatial element in the design, providing significant surrounding space for the historic rear façades of the monument in Lange Gasthuisstraat while also furnishing the multifunctional space and auditoria with daylight and a sense of exterior space and centrality. The historic façade of the building on Mechelse Plein is restored according to the original design, while the layout and dimensions of the new-build facade are a contemporary reference to the significant historic public buildings in the immediate vicinity.

Plans
Plans

The new building’s street-side façades are constructed by the very precise stacking of prefabricated concrete elements, which simultaneously provide structure, insulation and a finishing layer for the façade. The garden-facing façades comprise a more subtle concrete structure contrasted by gate structures in solid wood. The AMS Boogkeers project comprises the restoration and conversion of two historic buildings and the construction of a new building for the main campus of the Antwerp Management School.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The project forms part of a municipal ecosystem of start-ups, scale-ups and support facilities which includes the StartUpVillage project located across the road (also designed by our office). The building programme comprises predominantly educational spaces and corresponding support and administrative services. This includes an underground car park, bicycle storage and archive room. The auditoria and other high-density spaces are centralised in the new-build construction. The smaller classrooms and Executive Program rooms are located in the historic buildings.

Sections
Sections

The new building is characterised by its flexible layout and structure, while the historic buildings’ specific room sequence, circulation and saloons have been meticulously preserved. Both the new and historic buildings are connected via a central foyer and generously dimensioned multifunctional space. The latter opens onto an inner courtyard and roof garden. The inner courtyard represents an important spatial element in the design, providing significant surrounding space for the historic rear façades of the monument in Lange Gasthuisstraat while also furnishing the multifunctional space and auditoria with daylight and a sense of exterior space and centrality.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The historic façade of the building on Mechelse Plein is restored according to the original design, while the layout and dimensions of the new-build facade are a contemporary reference to the significant historic public buildings in the immediate vicinity. The new building’s street-side façades are constructed by the very precise stacking of prefabricated concrete elements, which simultaneously provide structure, insulation and a finishing layer for the façade. The garden-facing façades comprise a more subtle concrete structure contrasted by gate structures in solid wood.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Boogkeers 5, 2000 Antwerpen, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Antwerp Management School / HUB" 08 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924380/antwerp-management-school-hub/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.