All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Arrhov Frick Arkitektkontor
  6. 2017
  7. Lilla Rågholmen House / Arrhov Frick Arkitektkontor

Lilla Rågholmen House / Arrhov Frick Arkitektkontor

  • 01:00 - 5 September, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Lilla Rågholmen House / Arrhov Frick Arkitektkontor
Lilla Rågholmen House / Arrhov Frick Arkitektkontor, © Mikael Olsson
© Mikael Olsson

© Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson + 14

    • Project Manager/ Architect

      Jennifer Heinfeld
    • Architectural Staff

      Iris Lacoudre
    • Clients

      Private
    • Engineering

      Olle Norrman, Konkret Stockholm
    • Builder

      Peter Erelöf, Sommarnöjen
    • More Specs Less Specs
    © Mikael Olsson
    © Mikael Olsson

    Text description provided by the architects. The private residence on Lilla Rågholmen used the free plan as a reference - a flexible floor plan, open facades, exposed structure, and horizontal openings – which enabled the program to be organized by the position of the sun, the angle of the views, and the request for privacy. Located on a private island in the Stockholm archipelago, the site context creates a building viewed in the round.

    © Mikael Olsson
    © Mikael Olsson

    The house is grounded by a concrete plinth, cast directly on the exposed rock of the site. The concrete rises to form the perimeter of the house, and a cast-in-place sill continues around the foundation, lowered only for one to enter the home. The sill is used as a bench for sitting, storing, and a step to the outdoors; a gentle border.

    © Mikael Olsson
    © Mikael Olsson

    From the plinth, a square grid of 16 steel post extend upward to support a low slung, overhanging wooden roof. The pavilion like space is entirely enclosed in glass, with 4.2m wide windows telescoping towards the corners, eliminating the boundary between inside and outside space.

    Plan 1.100
    Plan 1.100
    Section 1.100
    Section 1.100

    Few fixed elements are inserted in the plan - a kitchen in the center of the home, partitions around the bedrooms and bathroom, and a fireplace suspended above the concrete floor.

    © Mikael Olsson
    © Mikael Olsson
    © Mikael Olsson
    © Mikael Olsson

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Lilla Rågholmen House / Arrhov Frick Arkitektkontor" 05 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924240/lilla-ragholmen-house-arrhov-frick-arkitektkontor/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.