Parekura Bay House / Bossley Architects

Parekura Bay House / Bossley Architects

© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt+ 17

  • Architects: Bossley Architects
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Simon Devitt
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Neolith, Vectorworks, APL NZ, Duravit, Inlite, Laufen, Chant, Equus warmroof, Eterpan Xpressclad, Meta mixers, Trimble Navigation, VM Quarts Zinc, leisurelite supreme, solaris opening louvres
  • Engineering:Brown and Thompson
  • Landscape:Boffa Miskell
  • Consultants:Soil + Rock
  • Contractor:Phil Leach
  • Lead Architects:Pete Bossley, James Brodie, Brad Balle, Don Mckenzie
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. The site is a relatively constrained valley which runs north towards the sea, with prominent headlands to the east and west. It is planted with regenerating natives, with an open lawn area between the house and the sea.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Although the overall site is 5.3ha, the Buildable Area is relatively small, constrained by the road to the south, the sloping land to east and west, and the 30m Foreshore Setback. An archaeological site has a 10m setback from the western side boundary, and the Geotechnical Engineers identified a ‘building Limit Line” which restricted building to the west of the valley floor. A 5m rolling maximum height provided another tight restriction.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
1st floor plan
1st floor plan
© Simon Devitt
© Simon Devitt

The house is another iteration of our “encampment” houses, whereby three separate wings sit almost parallel to each other, following the slope of the land and gently rotating in plan as the drop down the hill. Levels were set up to ensure views from each wing over the one in front. This ensures they fit well in the landscape and minimises the impact of a single large building when viewed from the sea. Planting between the wings provides additional concealment of the true size of the building.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The bottom wing houses Living, Kitchen, Dining, and a very generous terrace. The mid-level contains three bedrooms. The upper wing is a self-contained guest house. 

Sections
Sections

The clients wanted concrete. Rather than a concrete walled house, we developed a language using finely detailed exposed frames of pre-cast concrete, with lightweight framing clad in through-colour Eterpan as infill. This creates a lovely rhythm, articulates the masses, and breaks the expanse of roof when viewed from above. The glazed walls are patterned with infill panels of plywood.         

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Large overhangs to the majority of the windows provide shading for efficient solar control, and also ensure the windows are recessed to reduce visibility from the sea by minimising the reflection from glazing.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Parekura Bay House / Bossley Architects" 04 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924238/parekura-bay-house-bossley-architects> ISSN 0719-8884
© Simon Devitt

珀尔库拉海岸别墅 / Bossley Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.