All
Projects
Products
Events
Competitions

Montessori Kindergarten in Xiamen / L&M Design

Montessori Kindergarten in Xiamen / L&M Design
Atrium. Image © Yijie Hu
Atrium. Image © Yijie Hu

Children Running for the Slide. Image © Yijie Hu Grass Slopes and Sand Pools under the Atrium. Image © Yijie Hu Spiraling Stairs. Image © Yijie Hu Cozy Classrooms with Light from Both Sides. Image © Yijie Hu + 39

Xiamen, China
  • Interiors designers: L&M Design
  • Area Area of this architecture project Area: 5000.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Yijie Hu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Knauf, MASTA, Tikkurila
  • Structure Adviser

    Chengliang Liu
  • Electromagnetically Design

    TEA
  • Landscape Design

    IA L&M Landscape
More Specs Less Specs
2F Atrium. Image © Yijie Hu
2F Atrium. Image © Yijie Hu

Text description provided by the architects. XinMeng · Montessori Kindergarten is located on the coastline of Xiamen Island. The original structure resembled a liner. It had limited space and heavily relied on artificial lights, which was against the common expectations of kindergartens.

Grass Slopes and Sand Pools under the Atrium. Image © Yijie Hu
Grass Slopes and Sand Pools under the Atrium. Image © Yijie Hu

There must be light!
Sunlight, soil, and grass are all essential spatial elements to children's growth. Out of considerations of structural stability and costs, L&M has kept the entire structure and created an atrium running vertically through three stories. Such design guarantees that all classrooms receive natural light from both sides.

The Use of Maintained Structure. Image © Yijie Hu
The Use of Maintained Structure. Image © Yijie Hu
 Creation of an atrium based on the original structure. Image © Yijie Hu
Creation of an atrium based on the original structure. Image © Yijie Hu

Wandering in the Woods!
Taking advantage of the original structure, the atrium transforms the "liner" into a "woodland."

Columns as Trees and Beams as Bridges. Image © Yijie Hu
Columns as Trees and Beams as Bridges. Image © Yijie Hu

Columns and beams immediately become trees and bridges. Continuous stairs and slides spiral up around the "trees", connecting and activating spaces. "Treehouses" provide private spaces for children to read and do handwork.

Children Running for the Slide. Image © Yijie Hu
Children Running for the Slide. Image © Yijie Hu

The kindergarten basically adopts light wood color. Wide application of ultra-white transparent glue-clad safety glass creates a pure, fair and quiet environment. Arc chamfers instead of sharp corners help minimize potential hazards. Children can move freely and safely.

Stair Curve Full of Tension. Image © Yijie Hu
Stair Curve Full of Tension. Image © Yijie Hu
Children Playing under the Slide. Image © Yijie Hu
Children Playing under the Slide. Image © Yijie Hu

The third floor provides a combination of indoor and outdoor activity areas connected by a plastic track. The track is an extension of the atrium and separates out various thematic activity areas.

Exit of the Slide. Image © Yijie Hu
Exit of the Slide. Image © Yijie Hu

Details matter!
The kindergarten thoughtfully considers the needs of children at 2-6. The facilities are benchmarked against the needs of children at 2-6, and distinguish between those for children at 1.5-3 and those for children at 3-6.

Transparent Glass Doors Avoid Damage to Children. Image © Yijie Hu
Transparent Glass Doors Avoid Damage to Children. Image © Yijie Hu
Shoe Cabinet at the Entrance to Classrooms. Image © Yijie Hu
Shoe Cabinet at the Entrance to Classrooms. Image © Yijie Hu

Classrooms adopt soft colors and materials, creating a home-like space where child can fully express their potentiality.

Corridor to Public Bathroom. Image © Yijie Hu
Corridor to Public Bathroom. Image © Yijie Hu
Children Making Cakes. Image © Yijie Hu
Children Making Cakes. Image © Yijie Hu

The design of the kindergarten has been drawing on the Montessori concepts and principles. Besides safety, we give freedom back to children.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Xiamen, Fujian, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Montessori Kindergarten in Xiamen / L&M Design" 02 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924052/montessori-kindergarten-in-xiamen-l-and-m-design/> ISSN 0719-8884
© Yijie Hu

厦门心蒙·蒙特梭利幼儿园 / 立木设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.