All
Projects
Products
Events
Competitions

Apartment V / Architres Studio

Apartment V / Architres Studio

© Gergo Gosztom © Gergo Gosztom © Gergo Gosztom © Gergo Gosztom + 24

Budapest, Hungary
  • Architects Authors of this architecture project Architres Studio
  • Area Area of this architecture project
    61.29 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Cole and Son, Equipe, Fabrika, Graphisoft SE, H&M Home, Ikea, Innoshop, Lavor Collective, Nordlux, Petra Hídvégi, Ragno, Tilka, Zangra
  • Lead Architects

    Daniel Kis, Laszlo Csizinszky, Peter Medvegy
  • Photographs

More Specs Less Specs
© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom

Situation. The objective of the project was the complete renovation and redesign of a bourgeois apartment located in downtown Budapest. During the design process, a clear and fresh layout was planned from a maze-like, narrow and dark property with its aim to be used as a short- and also long term rental apartment. This duality required adaptive and multi-functional spaces for a 2+2 person occupancy.

© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom

Concept. Instead of the current dark, enclosed and narrow spaces a single 40 sqm common space was opened up that creates a generous, adaptive function-system. The necessity of the gallery was important but instead of having a confined, cave-like element it was put in the middle of the space as an estrade. At the same time, it has the opacity to let through natural light, has the airiness to leave the surrounding functions working properly and also serving as a separation piece between functions. This space-inside-a space system provides simultaneously an elevated private space on the gallery, a lounge area underneath it, and a semi-private part behind it. It does not weight on its functions with its massiveness and lets the user perambulate around it while allowing the spaces and functions to flow into each other. This system provides the fundamentals of the freely varying functions around itself.

© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom

The service functions take place on the opposite side of the ‘living’ area, by the side of the building’s courtyard. It is separated by an enclosed bathroom block and a corridor from the large living space on side of the street. As a result, the apartment can utilize natural sunlight on both sides. The narrow corridor connects the two large living spaces and the heights of the different sectors mark out and enhance the various usages. The tiny expansion of the existing bathroom allowed enough space for a spacious and generous bathroom and also for the neighbouring kitchen and dining-room. The bathroom serves as a conceptual melting point by mixing regular, geometric, raw and natural elements.

Plan
Plan
3D View 3
3D View 3

The service functions take place on the opposite side of the ‘living’ area, by the side of the building’s courtyard. It is separated by an enclosed bathroom block and a corridor from the large living space on side of the street. As a result, the apartment can utilize natural sunlight on both sides. The narrow corridor connects the two large living spaces and the heights of the different sectors mark out and enhance the various usages. The tiny expansion of the existing bathroom allowed enough space for a spacious and generous bathroom and also for the neighboring kitchen and dining-room. The bathroom serves as a conceptual melting point by mixing regular, geometric, raw and natural elements.

© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom

Details. An important concept was the consistent use of the natural wooden material throughout the spaces. By this, the spaces are connected by not only in the use of colours but also material wise. The colour scheme (wood, white, grey) reflects simplicity and clarity that is complemented by a few natural brick surfaces. The powerful green motives of the bathroom appear gently in the other rooms, which joins the relatively disconnected design of this space with the other rooms. The architectural approach and the conceptual coherence played an important role in the styling of the flat in which we’ve chosen art from local, contemporary artists such as ceramics from Petra Hidvegi, and paintings from Gabor Koncz and Kata Bereczki by Lavor Collective. We selected all the accessories according to this philosophy, so these objects could complete the design in a wider context.

© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom
© Gergo Gosztom

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Budapest, Hungary

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment V / Architres Studio" 02 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924025/apartment-v-architres-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.