All
Projects
Products
Events
Competitions

RSV House / Arkylab

RSV House / Arkylab

© Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández + 31

Aguascalientes, Mexico
  • Architects: Arkylab
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Oscar Hernández
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: B.lux, BTicino, Bticino Chile, Bticino México, Cemex, Construlita, Interceramic
  • Collaborators: Héctor Paredes, Manuel Narváez, Andrés Ochoa, Guillermo Morán, Daniel Acevedo, Emilio Saucedo, Judith García
  • Structural Design: Ing. José Ángel Ortiz Lozano, Arq. Alberto Sepúlveda
More Specs Less Specs
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

Text description provided by the architects. What the project seeks in material terms regarding the physical envelopes, is transparency and honesty of the used components, presenting them in a natural way, nothing presupposed or simulated. Letting the characteristics of the materials create the conditions of each space,  closing out the sunlight and heat gain, opening up to the views, allowing natural ventilation and cherishing the relationship with the garden as an induced natural element.
 

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The walls of compacted earth make up the foundation, the walls on which the house is constructed on, in a direct material reference to where the house is placed, using all the material obtained when excavating in the various underground layers of the plot.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The floors are divided into three objectives, the social, the private and the functional areas. The ground floor unites all the social spaces and is completed with a polished concrete floor, subjected to a laser levelling and polishing process that unifies it and allows it to be perceived as a great monolith. In a transition from the outside to a protected interior space, the second floor that hosts the bedrooms and the family room is a laminated wooden floor that aims to create warmth and privacy, while in the complementary and functional spaces the right combination of porcelain tiles is sought to allow practicality in the wet areas and a harmony of materials that generates a spatial sense.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The windows of all the spaces towards the garden forced us to work with transparencies. The given climate and the orientations of the spaces allow this and hence a perception of a more ample space is achieved by multiplying the openings and having a direct relationship with the garden and the covered terrace.
 

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The artificial lighting of the space is accentuating the key points of each space, giving the possibility to conceive different environments in the spaces. The use of LED lights was considered an energy-saving solution, and for the same reason, natural light is present in a direct, controlled and functional way in all spaces as well. A special module of latticework was manufactured on site to allow access to the views of the sunset and to control the solar angling on the interior of the west facade. Further, it forms a canvas of reticular light that dramatically penetrates the dynamic spaces of the house.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "RSV House / Arkylab" [Casa RSV / Arkylab] 26 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923614/rsv-house-arkylab/> ISSN 0719-8884
© Oscar Hernández

RSV 住宅,通透性与隐私性的控制 / Arkylab

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.