All
Projects
Products
Events
Competitions

Delle Bonifiche Eco-Museum / Archiplanstudio

Delle Bonifiche Eco-Museum / Archiplanstudio
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO + 43

Renovation  · 
Bondanello, Italy
  • Architects Authors of this architecture project Archiplanstudio
  • Area Area of this architecture project
    400.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Autodesk, Maxin, Seplux
  • Lead Architects

    Diego Cisi e Stefano Gorni Silvestrini Architetti
  • Design Team

    Jacopo Rettondini, Chiara Galusi
  • Clients

    Amministarzione Comunale di Moglia
  • Amministarzione Comunale di Moglia

    Stefano Mazzocchi
  • Landscape

    Stefano Gorni Silvestrini
More Specs Less Specs
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

Text description provided by the architects. The project concerns the restoration of Bondanello Chiavicone. The new function will be museum of reclamation consortium and laboratories. The first phrase consisted in the restauration of the old building and the second phase concerned the construction of a new volume.

Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

The original building was constructed in the XVI th century and the actual aspect derives from a renovation in 1900. Furthermore in 1960 the building partially collapsed after the river overflow and it was reconstructed.

Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

A new reticular steel structure with polycarbonate wall replace the volume that was destroyed; inside there is a polyfunctional space with the environment center of the Secchia river park. The construction materials of the new volume are concrete and steel, in order to resist the pressure of water and guarantee the reversibility.

Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

The new covering in corten linked the restored facade with the new volume and show the stratification of the interventions.The perception of the facades is dynamic and changes from every different angles, emphasizing the historical facade, the relation with the contemporary intervention or also the strength of the oxidised steel.

Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

The polycarbonate wall during the night works like a lamp that emphasize the social function of the building and make it a signal in the landscape.

Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
West facade
West facade
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 46024 Bondanello, Mantua, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Delle Bonifiche Eco-Museum / Archiplanstudio" 27 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923524/delle-bonifiche-eco-museum-archiplanstudio/> ISSN 0719-8884
Courtesy of ARCHIPLANSTUDIO

Delle Bonifiche 生态博物馆,重建十六世纪建筑 / Archiplanstudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.