All
Projects
Products
Events
Competitions

Eaton Socon Preschool / Devlin Architects

Eaton Socon Preschool / Devlin Architects

© Maciek Platek © Maciek Platek © Maciek Platek © Maciek Platek + 33

Saint Neots, United Kingdom
  • Architects: Devlin Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Maciek Platek
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lunawood, Rationel, Remmers, AAC Waterproofing, British Gypsum, Norbord
  • Contract Administrator: Devlin Architects Ltd
  • Principal Designer (Cdm 2015): Devlin Architects Ltd
  • Client: Eaton Socon Preschool CIO
  • Structural Engineer: Constant Structural Design
  • Quantity Surveyor: Gill Associates LLP
  • Approved Inspector: Owl Building Control Solutions Ltd
  • Landscape: Robert Barker Landscape & Garden Design
  • Health & Safety Advisor: Faithful Gould
  • Main Contractor: Mixbrow Construction Ltd
  • M&E Subcontractor: Hudsons Ltd
  • Hudsons Ltd: Ipswich Timber Frame Ltd
  • Window / Door Supplier: Rationel
  • Roofing: AAC Waterproofing Ltd
  • Timber Cladding: Millworks Timber Ltd
More Specs Less Specs
© Maciek Platek
© Maciek Platek

Text description provided by the architects. Eaton Socon preschool is a charity that provides early years education for children in a deprived area of Cambridgeshire.  Originally housed in two aged and uncomfortable portacabins, the client required the new building to contain three large classrooms set within a spacious environment. The budget was tiny, with funding sourced from donations, fundraising and local government.  Funding issues meant that the programme was protracted, and while construction took only eight months, the entire process took four years.

© Maciek Platek
© Maciek Platek

Situated in a residential area, the project was complicated by the need to keep the existing premises and playground open during construction.  Through careful analysis of the site, the physical boundaries, planning legislation and construction requirements, we designed a building to sit comfortably alongside the existing portacabins before these were removed.

© Maciek Platek
© Maciek Platek

The structure is a prefabricated timber panel system with a central exposed timber and glulam frame.  The ground floor construction is a suspended concrete beam and block floor, and a sand and cement floating screed with underfloor heating.  Internal finishes combine acoustic and plain plastered surfaces, with natural timber framing exposed in the vaulted spaces. A grey resin floor runs throughout the whole pre-school with small reading and comfort areas of soft carpet.

© Maciek Platek
© Maciek Platek

The building has been designed to ensure free movement throughout for children and visitors of all levels of mobility.  This includes wide corridors and doorways, level thresholds and multiple entry points. The new preschool has created 50 additional places for children.  With more space and better facilities, the charity is now in a position to open the building for community use.  Gone are the uninsulated walls and the damp ceilings; the new building provides a far healthier environment for children, in addition to a more comfortable place for staff to work and a better streetscape for local people.

© Maciek Platek
© Maciek Platek

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Saint Neots PE19, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Eaton Socon Preschool / Devlin Architects" 30 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923437/eaton-socon-preschool-devlin-architects/> ISSN 0719-8884
© Maciek Platek

伊顿索肯幼儿园 / Devlin Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.