HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 2 of 32HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Facade, BeamHUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 4 of 32HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 5 of 32HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - More Images+ 27

  • Interior Designers: Co-Direction Design
  • Area Area of this architecture project Area :  1178
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Chao Zhang
  • Finishing Design : Co-Direction Design
  • Decoration Design : Co-Direction Aesthetics
  • Decoration Design : Co-Direction Aesthetics
  • City : Shenzhen
  • Country : China
More SpecsLess Specs
HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 2 of 32
© Chao Zhang

I. Ordinary site
The project is a furniture showroom, situated on the first floor of a factory building in Shenzhen, China. The building, not designed by architects, is very ordinary and has a low profile, without any special features other than functionality. In general, architects usually tend to incorporate various non-architectural elements into the buildings they designed, such as artistic and cultural elements, which can bring out either positive or negative effects.

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Column
© Chao Zhang

However, the ordinariness of this factory building greatly touched and inspired us as approaching the interior design. We respected and made the best of basic elements in the original architectural space, including beams, columns, window and door openings, etc., to reshape it. For instance, the row of columns was tactfully utilized to form an interesting corridor, and the orderly window openings were transformed into "light boxes" that connect the inside and outside space.

Axon

II. Container
After visiting the site, we decided to make it be what it's supposed to be: a container. With a tranquil and peaceful ambience, the space is not the "protagonist" but plays a supporting role of serving for the displayed furniture and visitors.

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Handrail
© Chao Zhang

It needs to be capable of stimulating visitors' emotions in an invisible but perceptible manner. 

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 4 of 32
© Chao Zhang

III. Transition
In Chinese classical gardens, forms and arrangement of details, such as a tree, a stone and water, all follow strict aesthetic standards. 

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 12 of 32
© Chao Zhang

Besides, another important feature of Chinese gardens is the skillful utilization of lines and transitions of space. If people step into a traditional garden, all the scenes cannot be seen at a glance. Nevertheless, twisting circulation routes and unexpected transitions of space help lead them to explore it, and present a series of perfectly composed and framed glimpses of scenery, such as a view of a pond, of a tree, of a rock, of a corridor, or of a pavilion, etc. Though seemingly disorderly, Chinese gardens are awash with order.

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Facade, Beam
© Chao Zhang

We think gardens and showrooms are very similar, both focusing on guiding people to explore the space and discover unexpected surprises. For this reason, we drew on the design of Chinese classical gardens, and worked to add subtle circulation routes to the interior, which link different areas in a unique way.

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 23 of 32
© Chao Zhang
HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Image 5 of 32
© Chao Zhang

Through incorporation of order into the space and reorganization of interior structures, we intended to create immersive and varying experiences for visitors. A series of transitions of space present different scenes, provide an interesting journey of exploration, and evoke change of emotions. It's a pure space, and what make it unique are the subtle order and lines.

HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design - Windows
© Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No.18, Langbei Six Industrial Area, Longgang District, Shenzhen, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "HUAYI SPACE Showroom / Co-Direction Design" 23 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923387/huayi-space-showroom-co-direction-design> ISSN 0719-8884

© Chao Zhang

华意空间展厅 / 共向设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.