All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. China
  5. MAT Office
  6. 2018
  7. Beyond the Wind Pavilion / MAT Office

Beyond the Wind Pavilion / MAT Office

  • 01:00 - 22 August, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Beyond the Wind Pavilion / MAT Office
Beyond the Wind Pavilion / MAT Office, pavilion and the courtyard. Image © Kangshuo Tang
pavilion and the courtyard. Image © Kangshuo Tang

© Kangshuo Tang interaction area and roofs. Image © Kangshuo Tang free space under the roof. Image © Kangshuo Tang roof forms. Image © Zhi Xia + 32

  • Architects

  • Location

    Taohuawu, Gusu District, Suzhou, China
  • Category

  • Lead Architects

    Kangshuo Tang, Miao Zhang
  • Design Team

    Youpeng Liu, Siyang tong, Wentao Wang
  • Area

    160.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Structure Consultant

    Lida Tang, MAP3 Architecture&Structure Consultant
  • Curators

    Dan Xie, Jiayi Xu, Hongyu Cai, Kunfang Zhao, Yunxiang Pan
  • Client

    2018 Suzhou International Design Week
  • More Specs Less Specs
© Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

Text description provided by the architects. Located in the heart of the National historic and cultural city of Suzhou, Gusu Districtis home of numerous garden monuments with its over 2000 years history. 2018 Suzhou International Design Week was held in Gusu district, andMAT team was invited to design a pavilion for this event, as one of the most important public space in the design week. The pavilion undertakes information release, cultural salon and other public activities during the design week.

salon at night. Image © Zhi Xia
salon at night. Image © Zhi Xia
night view. Image © Zhi Xia
night view. Image © Zhi Xia

Along with the development of exposition and art exhibitions, pavilion as a building type begins mature. It is a temporary building designed for specific public functions,focusing on form-related space, as well as the experience of visitors. In general, the gravity-resistant structures off the ground is the main consideration of pavilion design, while its "temporary" features lead to the exploration of lighter materials and more flexible construction methods.

interaction area and roofs. Image © Kangshuo Tang
interaction area and roofs. Image © Kangshuo Tang

The design of Suzhou Pavilion is inspired by the traditionalJiangnan residential settlements. These settlement has produced a very strong group form due to its continuous repetition of walls and rolling roofs,we hope to recreate this group form by manipulation of the roofs: Four columns form a roof, The branches that grow on each pillar can form another roof with the other pillars ...It is a free-growing settlement, with the continuous space defined by the forest-like pillars.

Concerning the site conditions and the functional requirements, we finally selected a six-petal plan layout for the pavilion. We abstracted the traditional building roofs, regrouped them at different heights, in order to form a space called “Beyond the Wind” limited by 8 floating roofs and 18 steel pillars. With such a free space, the pavilion is also like an amphitheatre, offering places for music, performances, salons and other social activities. Besides the main steel structure, a large number of lightweight materials are used in the pavilion in order to correspond its temporary and interactive characteristics.

free space under the roof. Image © Kangshuo Tang
free space under the roof. Image © Kangshuo Tang
roof forms. Image © Zhi Xia
roof forms. Image © Zhi Xia

The translucent roofs made by stacking hexagonal polycarbonate pieces, while providing bright daylight, textures resulting from overlapping also associated with vernacular culture in Suzhou. The cafe area uses colorful plastic curtain as the façade material, which also conveys the core value of equality and vitality of this design week. In addition, echoing design week’s main visual color, the pink elastic curtain at the entrance and interactive areaprovidefun places for adults and children.

free space under the roof. Image © Kangshuo Tang
free space under the roof. Image © Kangshuo Tang
front desk and coffee area. Image © Kangshuo Tang
front desk and coffee area. Image © Kangshuo Tang

“Beyond the Wind” pavilion is not only a "big toy-like” cultural landmark, but also a carrier of various public events during the design week. We take inspiration from the group form of traditional settlement, and recompose it in an artistic way, aiming to revive the surrounding historical area by implanting such a free space. When confronting old Town renewal project, we hope to maximize the impact of architectural design, bringing more people by the creation of new spatial scenes. We also hope to rethink the possibility of “new and old”, “tradition and future” by the spatial narrative of design.

interaction installation. Image © Zhi Xia
interaction installation. Image © Zhi Xia

Among historical Suzhou garden pavilions, the most beautiful one is in the Master-of-Nets Garden, named after the Song People ShaoYong’s poem: “the moon to the sky eye, the wind to the water." 2018 Suzhou International Design Week's pavilion, which is also hexagonal and waterfall, is named “Beyond the Wind”. Through the design and thinking of this pavilion project, we are trying to have the question that, how much can contemporary design able to drive the humanistic spirit for this ancient city?

entrance curtain. Image © Kangshuo Tang
entrance curtain. Image © Kangshuo Tang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Beyond the Wind Pavilion / MAT Office" 22 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923386/beyond-the-wind-mat-office/> ISSN 0719-8884
pavilion and the courtyard. Image © Kangshuo Tang

苏州国际设计周“风之亭” / MAT 超级建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.