All
Projects
Products
Events
Competitions

Storage Barn / Gray Organschi Architecture

Storage Barn / Gray Organschi Architecture

© Bo Crockett © Bo Crockett © Bo Crockett © Bo Crockett + 29

Barn  · 
New Haven, United States
  • Architects Authors of this architecture project Gray Organschi Architecture
  • Area Area of this architecture project
    1150.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2007
  • Photographs

More Specs Less Specs
© Bo Crockett
© Bo Crockett

Text description provided by the architects. We designed this workshop and storage facility for a landscaping contractor whose property lay within a watershed conservancy area. Conservation regulations limited allowable building coverage on the land and our client sought to reduce the sprawl of soil stockpiles and material pallets strewn around the surface of the site. 

© Bo Crockett
© Bo Crockett

The building serves as a dimensionally economical and energy efficient storage rack for heavy materials, in which tightly packed and palletized stone and wood are stored in a flexible external shelving system that allows access to any pallet in any position on the rack without disturbing others around it.

© Bo Crockett
© Bo Crockett
Floor Plan
Floor Plan
© Bo Crockett
© Bo Crockett

As an integral part of the structural steel frame, we developed a series of cantilevered shelf standards (akin to the lumber racking systems found in commercial lumber yards) and based the building’s organization on the dimension and weight of a pallet of stone and on the wheelbase, turning radius, and reach of the articulated loader which moves and manages the material and which is parked inside the building when not in use. 

© Bo Crockett
© Bo Crockett
Section
Section
© Bo Crockett
© Bo Crockett

The exterior expression of the barn, a rough and changing mosaic of wood and stone, contrasts with the barn’s bright, smooth internal surfaces. Behind the steel pallet racks, a double-layered sheath of extruded polycarbonate panels, whose translucency admits daylight to the building interior wherever pallet racks are left unfilled, forms the enclosure of the building. This natural illumination provided by the wall assembly is only part of a comprehensive strategy for the building’s energy conservation.

© Bo Crockett
© Bo Crockett
© Bo Crockett
© Bo Crockett

The building is entirely heated and cooled geo-thermally and its ground-source heat pumps and electric work lights are powered by a rooftop array of translucent photovoltaic panels that also serve as skylights to further supplement natural interior illumination. 

Detail
Detail

By extending the translucent roof canopy, we created a covered but evenly day-lit work space and weather-protected storage area for stockpiles of loose sand and loam, while providing expanded area for additional photovoltaic panels.  The building currently produces more electrical energy than it consumes, a small private generating plant that allows its owner to sell the surplus electricity back to the regional utility company.  

© Bo Crockett
© Bo Crockett

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: New Haven, CT, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Storage Barn / Gray Organschi Architecture" 21 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923361/storage-barn-gray-organschi-architecture/> ISSN 0719-8884
© Bo Crockett

建筑边角料的材料立面仓库 / Gray Organschi Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.