All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Hungary
  5. LAB5 architects
  6. 2017
  7. INTERSPAR Refurbishment / LAB5 architects

INTERSPAR Refurbishment / LAB5 architects

  • 01:00 - 16 August, 2019
  • Curated by Martita Vial della Maggiora
INTERSPAR Refurbishment / LAB5 architects
INTERSPAR Refurbishment / LAB5 architects, © Zsolt Batár
© Zsolt Batár

© Zsolt Batár © Zsolt Batár © Zsolt Batár © Zsolt Batár + 24

  • Architects

  • Location

    Tatabánya, Győri út 25, 2800 Hungary
  • Category

  • Lead Architects

    Linda Erdélyi, András Dobos, Balázs Korényi, Virág Anna Gáspár
  • Area

    5000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    • Designers from LAB5 architects

      Ferenczi Zsófia, Tótszabó Tamás
    • Client

      SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
    • General designer

      MŰÉP
    • Designer of original building

      Invex
    • More Specs Less Specs
    © Zsolt Batár
    © Zsolt Batár

    Text description provided by the architects. The new façade feature is one great gesture that grabs the attention from large distance, and becomes interesting coming closer in a different scale. It is shaped in a similar way as the natural openings of the caves “Szelim” located in the mountains facing the city. The Tatabánya INTERSPAR refurbished in a record time, the new façade element has to serve two functions on two levels.

    © Zsolt Batár
    © Zsolt Batár

    It’s a dynamic feature relevant to other recent SPARs, seen from the busy motorway from a distance, and it comes alive, hip and cool, touchable, as one gets closer to the building by walking. The façade itself works as a canopy that protects costumers from rain and sun, and also as an inviting framework, setting the image of the interior that is completely seen through the glass façade from outside, especially in the evenings.

    © Zsolt Batár
    © Zsolt Batár

    We chose Linea from Equitone to clad the object, as it has its minor grooves, so the whole element comes alive in the changing angle of sun, and also adds a rustic feel, that is a nice contrast to the original modern volume.

    © Zsolt Batár
    © Zsolt Batár

    In the interior “pathway” we added lamellas hanging in different heights, so they start low where the customer enters, and grows high in the both ends to lead you among your way. We shaped them in relevance with the style of the new façade feature. It becomes open in the interior thanks to the skylight windows, filling up the space with sunlight - just as the caves with their crashed ceilings in the neighbouring hills.

    © Zsolt Batár
    © Zsolt Batár

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "INTERSPAR Refurbishment / LAB5 architects" 16 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923079/interspar-refurbishment-lab5-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.