All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. China
  5. ARCPLUS · Free Studio
  6. 2017
  7. TangBao Academy – Community and Civic Center / ARCPLUS · Free Studio

TangBao Academy – Community and Civic Center / ARCPLUS · Free Studio

  • 07:45 - 20 August, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
TangBao Academy – Community and Civic Center / ARCPLUS · Free Studio
© Kun Zhang
© Kun Zhang

© Kun Zhang © Kun Zhang © Kun Zhang © Kun Zhang + 40

  • Architects

  • Location

    Tangzhuang Village, Chenbao Town, Xinhua, Jiangsu Province, China
  • Category

  • Project Chief Architect

    Yue Shen
  • Architectural Design Team

    Ye Wang, Jiamiao Jiang, Heng,Qiu
  • Design Organization

    Arcplus Institute of Shanghai Architecture Design and Research (Co. Ltd) Free Studio
  • Area

    1424.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Mechanical and Electrical Design Team

    Jiefu Chen, Yitong Chen, Chunlei Yin, Dingli Dai, Hong Hu
  • Structural Design Team

    Wei Li, Weiguo Sheng
  • Construction

    Jiangsu Jiefeng Construction Engineering Co., Ltd.
  • Planning and Landscaping

    Rui Peng, Ting Wen, Xu Wang
  • More Specs Less Specs
© Kun Zhang
© Kun Zhang

Project Overview
TangBao (Fort Tang) Academy – Community and Civic Center is situated in the village of Tangzhuang of the town Chenbao, a part of the city of Xinhua, a city in the contemporary Jiangsu Pronvince previously known as Shaoyang or Chushui. Ancient Xinhua, a place full of cultural roots, is home to famous Chinese novelist Naian Shi and Banqiao Zhen, one of the famous Eight Eccentrics of Yangzhou, thus the resulting humanistic affluence is one of the most identifying characteristics and environs. TangBao Academy builds upon the traditional cultural base of the region, seeing the base as a solid starting ground to design and construct a civic center in order to germinate century old humanistic traditions into contemporary daily village life. This unique cultural element requires the architecture to be deeply rooted in tradition, serving the present, and creating an educational and productive rural enclosure for kids, locals, and visitors alike, thus spurring more spatial possibilities for endless modern village cultural activities and events.

© Kun Zhang
© Kun Zhang

The project is located near the mouth of the village, facing Zhuangxi River on the north side, the village parking lot on the south side, and village roads and local residential development on the east and west side respectively. 

Courtesy of ARCPLUS · Free Studio
Courtesy of ARCPLUS · Free Studio

The natural village near the project ground dates back hundreds of years, freely growing along the crisscrossing marine network and watershed in rhythm with nature, fields flowing alongside the waterbed, full of vibrant energy that engraves a picturesque painting of harmonic life between man and nature in a peaceful rural setting. 

© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang

The texture, vein, and blood of the village
In order to redraw the pursuit for the Chinese picturesque in the rural setting and realizing an authentic blend between architecture and nature, the design team condensed and then reconstituted the two material spaces, “village” and “paddies” within Tangbao village, into the life of the villagers. The original village layout, uniform and lackluster, is rejuvenated with a layered, connected, and interacting overall architectural layout; moreover, the texture and vein of the village shaped by the historical accumulation is protected and respected on this project, which inherits the local fabric of the city of Xinhua, Jiangsu province.

© Kun Zhang
© Kun Zhang

Oriented on the North-south axis with the east-west axis as support, multiple layers of courtyards create discrete yet interesting village spaces.

Courtesy of ARCPLUS · Free Studio
Courtesy of ARCPLUS · Free Studio
Courtesy of ARCPLUS · Free Studio
Courtesy of ARCPLUS · Free Studio

The Ambiguous Edge
The design team stresses and carries forward the “spaces under the eave” by constructing convenient and navigable grey spaces: courtyards, alleys, vestibules, etc. the boundary of the architecture turns from explicit to ambiguous. The configuration of function within the distinct singular enclosures within the village interacts and connects with each other. The relatively ambiguous edge allows previous secluded function of village culture can be concentrated here,where the courtyards and alleys are not only free-flowing transit ways, but also public spaces for chatting and resting for villagers and visitors alike.

© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang

The function of architectural space is attached extra abilities which allows each function penetrating and extending with others. An opening position and atmosphere of the local village is created by the design team through research and exploration on the field of the ambiguous edge in the previously tradition and conservative village. Community events such as village forums, cultural events、learning、relaxing occurs here, exhibiting the liveliness and openness of a public cultural architecture, as well as the reemergence of the cultural identities embedded within the traditional “spaces under the eave” of the region south of the Yangtze river (Jiangnan). The interaction between architecture and man comes and goes as both pleases. 

© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang

Thus the Chinese picturesque guides the most poetic architecture, which in turn molds the most grounded picture of rural village life. 

© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang
© Kun Zhang

Traditional construction
On another note, Tangbao Academy attempts to create new paths on expressing traditional Chinese architectural characteristics using native materials. The usages of small grey tiles, tessellated flowered wood doors, tiling, hollow brick walls and corbels are seen everywhere throughout the design, but the design teams went even further, trying to capitalize upon more innovations. The upward sloping of the roofing is a great example. It has been translated into an architectural symbol unique to Tangbao. Such meticulous detail emphasizes the “uniqueness of place” Tangbao Academy arduously attempts to deliver to its visitors, trying to demonstrate and recreate the effervescent humanistic air of the place. 

© Kun Zhang
© Kun Zhang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "TangBao Academy – Community and Civic Center / ARCPLUS · Free Studio" 20 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922867/tangbao-academy-nil-community-and-civic-center-arcplus-star-free-studio/> ISSN 0719-8884
© Kun Zhang

唐堡书院-村民公共活动中心 / 华建集团·上海设计 Free Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.