All
Projects
Products
Events
Competitions

Cloud Pavilion / Arquitetos Associados

Cloud Pavilion / Arquitetos Associados

© Gabriel Castro / Reverbo © Dentro Fotografia © Gabriel Castro / Reverbo © Gabriel Castro / Reverbo + 22

Pavillion  · 
Floresta, Brazil
  • Architects: Arquitetos Associados
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Gabriel Castro / Reverbo, Dentro Fotografia, Alexandre Brasil
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Accero, Arcelor Mittal, Artwork, Aterra, Coral/Varejão das Tintas, Deca, Divinal Vidros, Duratex - Palowa, Emive, GT Serviços, Giselle Decorações, Hificlub, Interpam, Lightsource, Mapfre Seguradora, Mobília Soluções, Natural Papper, Net, Optpower, SEBRAE/Marcenarial Rangel, Stella Iluminação, Tecnodry Gesso, Templuz, Toneli Engenharia, Vitra Vidros, Água Sanitária Super Globo, Água Thermal Ingá
  • Precon Stretch Execution

    Jorge Maciel da Silva
  • Lighting Consulting

    Atiaîa Lighting Design - Mariana Novaes
  • Landscaping

    Felipe Fontes
  • Direction and images

    Pablo Lobato
  • Soundtrack

    Anderson Guerra e Raphael Lipo
  • Video Editing

    Olada Audiovisual
  • Video

    Olada Audiovisual
  • Additional images and co-direction

    Pablo Lobato
  • Casacor Minas Gerais

    João Grillo, Eduardo Faleiro, Juliana Grillo, Delia Jaime, Luisa Jordá, Gustavo Drummond
  • ArcelorMittal

    Homero Storino, Guilherme Abreu, Danielli Gaiotti, Cecilia Delloro, Luis Gustavo Pracchia, Leonardo Ribeiro, Bárbara Porto, Sicilia Carneiro
More Specs Less Specs
© Dentro Fotografia
© Dentro Fotografia

Text description provided by the architects. Designing an ephemeral pavilion with large experimental freedom, without the usual constraints that are present in conventional briefings, is a great opportunity that ArcelorMittal offers to architects, rare in Brazil although usual in institutions, museums and cultural centers worldwide, promoting architecture in its deepest reason: the spatial and technological research towards the invention of new ways for everyday life.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

In this edition, the challenge goes beyond the ephemeral construction, proposing an initial implementation at CASACOR Minas that could allow varied uses and, at the same time, could be dismantled and reassembled in other contexts. The idea of reusing the structure and so increasing its lifetime converges to the most contemporary trends of the circular economy that ArcelorMittal embraces.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

Its insertion at Sapucaí Street, a complex and lively urban context that is going through a recent transformation, reinforces the cultural and gastronomical vocation of the neighborhood. At the frontal court of a beautiful historic building that used to house the offices of a Railway Company, the pavilion relates in different ways to the context: the elevated terrace offers a great view to the city; the existing old locomotive is integrated to the building, trespassing one of its spaces; the shade of the trees blends to the new shades of its walls; the listed building's facade define a strong materiality against the quite immaterial presence of the pavilion.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo
Floor Plan
Floor Plan
© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

The pavilion uses welded rebar screens in regular fabrication sizes to define the whole modulation of the system, in order to avoid waste and production losses. It adopts an industrialization of the parts that are assembled on site, in order to allow its disassembly at the end of the event, its transportation to a definitive location and its integral reassembly, where it can fit to other uses. With this strategy, we increase the lifespan of this small building.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

That is, thus, more than a building or an object: it results from a systemic logic. In this way we have designed the main elements that constitute this system: modules of supporting walls, modules for ceilings, modules for service spaces and toilets, leveling support pieces, modules for grades and benches. Besides those used in the pavilion, we have also conceived translucent or opaque roof elements, with insulation. The roof will increase the possibilities of use of the structure in rainy seasons. The idea of a system will allow to think on other pavilions and buildings, larger, smaller, with different spacial configurations and for other functions.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo
Module 02
Module 02
© Dentro Fotografia
© Dentro Fotografia

The combination rules derive from the assembly logic: the ceiling structure, once assembled, is connected to the walls by light profile elements. When welded, they provide stability to the whole structure. Its assembly logic demands walls at least in two of the four sides, or partial walls in the four sides. The ceiling modules, that measure 6 x 6 meters, can be articulated in line, in grid or in alternated grid. Thus, a group of possibilities plenty of variations and scales derives from the alternatives, revealing a great potential of the system to create spaces for leisure, meeting and multi purpose verandas, that can be served by service spaces according to specific needs, in a combination of determined functional modules with large undetermined flexible spaces. In the service modules, the interior closed spaces have an exterior mirror finishing, reflecting the rebar screen that surrounds it, thus dissimulating the presence of the enclosed areas and reinforcing the diaphanous and immaterial character of the construction.

© Gabriel Castro / Reverbo
© Gabriel Castro / Reverbo

Cloud: a tropical pavilion
The possibility of dismissing heavy envelopes and strict definitions between interior and exterior favor the integration with the surroundings, with great transparency and permeability. To the assembly at CASACOR Minas, we included light linen curtains that amplify the intimacy of the interior space and, when open, allow a full integration with exterior spaces and the crossing of views through the structural screens. For the moments when the pavilion is open to free use, rebar hooks support hammocks, creating a ludic space that offers to public an interval in the intense experience of the event. The steel cloud at the same time houses and subtly reveals the interior space. It gives form to the space and creates subtle connections to the surrounding landscape. It involves and welcomes. So is this pavilion that we carefully conceived, that offers to the visitors a place for a break in the intensity of everyday life.

© Dentro Fotografia
© Dentro Fotografia

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: R. Sapucaí, 383 - Floresta, Belo Horizonte - MG, 30150-050, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cloud Pavilion / Arquitetos Associados" [Pavilhão Nuvem / Arquitetos Associados] 12 Aug 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/922780/cloud-pavilion-arquitetos-associados/> ISSN 0719-8884
© Gabriel Castro / Reverbo

钢制云朵展廊 / Arquitetos Associados

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.