All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. SquareWorks
  6. 2019
  7. Amaltas House / SquareWorks

Amaltas House / SquareWorks

  • 17:30 - 13 August, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Amaltas House / SquareWorks
Amaltas House / SquareWorks, © Fabien Charuau
© Fabien Charuau

© Fabien Charuau © Fabien Charuau © Fabien Charuau © Fabien Charuau + 23

  • Architects

  • Location

    Vadodara, India
  • Category

  • Lead Architects

    Katsushi Goto
  • Design Team

    Khushboo Vyas
  • Area

    890.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

  • Clients

    Nandita Amin
  • Contractor

    Manishi Bhatt and Associates
  • Structural Consultants

    Dr. M K Maroliya
  • Solar PV Consultants

    Phase Logic
  • Electrical

    J. P. Electrical
  • Plumbing and Sanitation

    Vraj Sanitation
  • Collaborators

  • More Specs Less Specs
© Fabien Charuau
© Fabien Charuau

‘Amaltas’ (regional name for Cassia Fistula), as a rural residential retreat, particularly addresses a distinct spatial domesticity by facilitating the requirements of its singular inhabitant i.e. the client herself, as opposed to the typicality of any residential space accommodating a multi-member family household. As a whole, this countryside house functions in accord with the surrounding invitatory landscape, interspersed courtyards, apertures for indirect daylighting and syncretic accents of inherited, artisanal and natural entities. Owing to its site-specific presence, the villa encompasses about 900 sq. m of area, across a 7000 sq. m plot, on the outskirts of Vadodara City, India.

© Fabien Charuau
© Fabien Charuau

It is in the emergence of an ever-changing intersubjectivity between any residential spatiality and its inhabitant/s, that the dynamics of domesticity evolves. This further leads to unfolding an array of conscious design determinants, which are flexible enough to accommodate temporal variances whilst still asserting coherency and user-oriented peculiarity. For an atypical single-user household like Amaltas, the design considerations including but not limited to an assimilation of functionality and aesthetics, extended beyond the conventional schematics of a space that usually resonates interdependency and familial convergence.

© Fabien Charuau
© Fabien Charuau
Section / Elevation
Section / Elevation
© Fabien Charuau
© Fabien Charuau

The resultant spatiality, thus incorporates four disparate zones, interlinked and contiguous alongside multiaxial circulatory connections. The essence of each zone differs distinctly by varying the degree of transparency, scale, natural light, privacy and layering. This approach also enunciates transitional experiences, transforming the user’s movement into a sequential yet seamless phenomenon.

© Fabien Charuau
© Fabien Charuau

As for the rural site for this residence, it came with a lush expanse of pre-existent mature trees with some sporadically grown climbers and thickets. Diagrammatically, the design evinces a dispersal from the formal center, with open, semi-open and closed spaces, structured through a series of courtyards which not only moderate the openness of each space but also enable natural ventilation and day-lighting. The volumes and voids formed as a resultant of the superimposition of the tilting grids, are marked by the prominence of broad brick walls.

Floor Plan with Legend
Floor Plan with Legend

The intent to disseminate the unconventionality of domesticity for this case, propelled the design to establish autonomous functionality, critically to a residential brief. This in turn, was addressed by dispersing discrete services and circulation for each spatial cluster; be it for user’s private domain or the residing guests’ wing or rather public areas in the core which can host frequent client meetings and social gatherings. While coping with the fluctuating subtropical climatic indicators for a residence of this scale, considerations for passive solar techniques included a clever use of layering wide verandas and service buffers. Thoughtful incorporation of thick load bearing brick masonry and RC frame structure, together allows the plan to deepen and achieve the desired hierarchical succession.

© Fabien Charuau
© Fabien Charuau

Amaltas rendered an opportunity to explore the objectivity of specific concerns for both, research and design, that ‘SquareWorks’ as a practice, concentrates upon. As rudimentary the idea of domesticity may seem, its predominant impact on spatial configurations, possesses immense discursive potential. Whereby, a rural residence such as Amaltas, serves as an open-ended enterprise to reflect and substantiate the comprehensive reciprocity shared by domesticity and residential spaces.

© Fabien Charuau
© Fabien Charuau

View the complete gallery

About this office
Cite: "Amaltas House / SquareWorks" 13 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922536/amaltas-house-squareworks/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.