All
Projects
Products
Events
Competitions

Wickham Point House / Arcke

Wickham Point House / Arcke

© Scott Burrows © Scott Burrows © Scott Burrows © Scott Burrows + 22

Houses  · 
Sunshine Coast, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Arcke
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Artemide, Astra Walker, Big Ass Fans, Brightgreen, Classic Ceramics, Dezion Design, Halliday+Baillie, Laminex, Reece
  • Lead Architect

    Matt Kennedy
More Specs Less Specs
© Scott Burrows
© Scott Burrows

“Wickham Point House" respectfully updates the modernist aesthetic established by renowned Queensland Architect James Birrell (Spring Hill Centenary Pools, Toowong Library) while giving the holiday house functionality for a multi-generational family. The original dwelling underwent a significant renovation by James Birrell in the 1960s. Out of respect for the quality of the inherited design, the approach was to treat the new intervention with a light hand. The simplicity and harmony of the original residence were highly valued by the client and architect and provided the underlying basis of the conceptual framework. Subtle interventions and enhancements were a priority.

© Scott Burrows
© Scott Burrows
Upper level plan
Upper level plan
© Scott Burrows
© Scott Burrows

The building footprint was not increased but rather reconfigured within the existing form and modernised to provide flexible living spaces. Without decreasing the size of existing bedrooms, sleeping arrangements have been created for children with bunk beds tucked into the hallways and daybeds that double as full-sized singles and trundles.  Wherever possible, existing components have been retained, and in some instances reinterpreted in a contemporary context. The original design features of Birrell’s renovation including large sliding doors, dark wood cabinetry and timber screens have been retained, and in some areas incorporated as elements into the new design. 

© Scott Burrows
© Scott Burrows
© Scott Burrows
© Scott Burrows

The sunroom is a bolder more distinct form that replaces a later incongruous 1980’s addition. The contemporary, high-ceiling structure clad in robust teak to shelter from the west provides an alternative reading area for adults, additional beds and play space for children. The 1960s pool and patio were refurbished for modern entertaining with the inclusion of a suspended concrete bench and brick charcoal grill. The master bedroom with ensuite bookend the house and an over-generous laundry was relocated to become accessible to the southern side.

© Scott Burrows
© Scott Burrows
© Scott Burrows
© Scott Burrows

The beach house has long represented a model for small footprint living. The house’s performance has matched the original brief for a light-filled, functional and beautiful multi-generational family holiday home. Through passive design principles, the house does not require any air-conditioning and through no increase in footprint, but rather a reinterpretation of spaces, this design has minimized its impact on the environment. The owners’ inherent understanding of the local climatic conditions and the ensuing architectural design response has resulted in a house with minimal environmental impact – a fundamental philosophy of Arcke’s practice. 

© Scott Burrows
© Scott Burrows

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Wickham Point House / Arcke" 06 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922416/wickham-point-house-arcke/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.