All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Interior Design
  4. China
  5. SDTD
  6. 2018
  7. Kunshan Government Affairs Service Centre / SDTD

Kunshan Government Affairs Service Centre / SDTD

  • 20:00 - 6 August, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Kunshan Government Affairs Service Centre / SDTD
Kunshan Government Affairs Service Centre / SDTD, Public resources trading center hall. Image © Zhi Xia
Public resources trading center hall. Image © Zhi Xia

Social insurance hall A. Image © Zhi Xia Affairs waiting area. Image © Yi Song Building structure hide. Image © Yi Song Building structure hide. Image © Zhi Xia + 29

  • Interiors Designers

  • Location

    Qianjin West Road, Kunshan, Jiangsu, China
  • Category

  • Principal Architect

    Yi Song
  • Design Team

    Nanggang Wang, Yajiao Ban, Li Jin, Zichong Zhuang, Yun Lee, Lili Ge, Chen Ling, Huan Zhang, Guowei Dong, Bo Jiang
  • Project Manager

    Weijie Lee, Zilin Lee, Zhong Lu, Yiming Fei, Caihong Huang, Juntao Huang
  • Area

    102000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Client

    Kunshan City Investment Group
  • LDI

    SuMing Decoration Co.,Ltd.
  • Green Certification

    LEED-NC
  • More Specs Less Specs
Appearance of the building. Image © Yi Song
Appearance of the building. Image © Yi Song

Text description provided by the architects. Kunshan Government Affairs Service Centre consists of four towers and a podium, with a total area of 102,000 sqm. It accommodates over 20 municipal offices and provides a whole range of one-stop services including livelihood, social insurance, taxation, public security, border entry, public resource exchange, investment and development, market-entry, general administration, and etc.

Social insurance hall A. Image © Zhi Xia
Social insurance hall A. Image © Zhi Xia
Social insurance hall B. Image © Zhi Xia
Social insurance hall B. Image © Zhi Xia

Since the project’s inception in 2009 and the interior design’s involvement in 2011 at the end of the architectural schematic design, years have passed and the project has experienced a number of changes including state policy, re-positioning of city’s general administration, functional adjustment, and implementation of new building code.

Affairs waiting area. Image © Yi Song
Affairs waiting area. Image © Yi Song

The designer’s retrospect has since departed from the initial main body of the design, and shifted to the decision-making, motivation, guiding, and integration between the city administrators of the public functions, the civic spaces, and the people who are served, under the backdrop of this changing era. Attention will also be given to the sense of pleasure and respect the users receive, and the city life which is enlivened by civic activities.

Affairs waiting area. Image © Yi Song
Affairs waiting area. Image © Yi Song

Origin
No design is separable from its time, and all sorts of uncertainties reflect the changes in time. For instance, the style of life and work has been reshaped by changes in the internet and social media as well as the reform in government offices, and as a result, the classification, quantity, and procedure of the early planning were all subject to adjustment. In particular, the updating of fire code and smoke exhaust regulation caused a chain reaction which could by no means have been predicted at the beginning of the design.

Waiting area of public resources trading center hall. Image © Zhi Xia
Waiting area of public resources trading center hall. Image © Zhi Xia

Light
Light is usually connected with only shadow and shade, while it actually defines shape, color, distance, and size. Light shows order and brings about mood and sense, otherwise, John Lobell’s famous Between Silence and Light would have become merely Shade and Light. Light itself doesn’t possess spiritual meaning and it needs a medium for streamlining and demarcation before it can become an integral yet nonmaterial part of a space.

Lecture hall outside corridor. Image © Zhi Xia
Lecture hall outside corridor. Image © Zhi Xia

The project consists of many public service spaces so inevitably ‘sunlight’ and ‘openness’ were to become its spirit and symbol. Gratings were added to the perimeter of the atrium spanning B2 level to the second floor, shading the sun and alleviating the pressing neighboring building to the west, and guiding sightlines into the water court with bamboo and lotus to the east. This courtyard was meant to recapture in a set frame the scene as described in Yushan Yaji, an ancient book in Kunshan: ‘There are bamboo trees in front of the house, and lotus in the rear. Picking lotus seeds in the breeze by the seat. Closing sash upon weariness, walking out onto stone steps.’

Public building area. Image © Zhi Xia
Public building area. Image © Zhi Xia

Meanwhile, the gratings alleviated the dark adaptation due to lighting contrast when one travels from basement to exterior. The form of gratings represents the oriental serenity and orderliness in a local way. Green maples which suit the aesthetics of oriental courtyard were planted in the waiting area, blurring the difference between interior and exterior through the incorporation of sunlight and greenery.

Civic culture exhibitions corridor. Image © Yi Song
Civic culture exhibitions corridor. Image © Yi Song

Material
When construction began we had a site visit, we found that because this project was required to be qualified for the ‘Luban Award’, the quality of formwork and concrete pouring was good, specially at the podium when the new formwork began to be used, therefore a little bit of curing would be all we needed to expose the concrete when formwork was taken away. So we modified the original design and asked the contractor to apply protections to the concrete.

Foyer activity center. Image © Yi Song
Foyer activity center. Image © Yi Song

Another reason was that the project was slated to obtain the golden certification of LEED-NC, so it had rigorous criteria for material reuse and energy saving. Also, in light of overall aesthetic control of local culture integration, the pale gray of concrete blends in well with the monochromatic palette of the traditional southern towns. The polished concrete paving used cement instead of epoxy. Lastly, there was, of course, cost control requirement from the client.

Foyer of activity center. Image © Zhi Xia
Foyer of activity center. Image © Zhi Xia

Form
This is a new rendition of an old ‘script’ dating several years back, and our concept was based on the local stone of Kunshan as well as the imaginative connection between its porous nature and the functional character of the ‘windows’.

Dining-Hall. Image © Zhi Xia
Dining-Hall. Image © Zhi Xia
Dining-Hall. Image © Zhi Xia
Dining-Hall. Image © Zhi Xia

The illuminated ‘jade mountain’ at B2 level was incorporated to suggest the project’s location, Yushan. The partial enclosure in the restaurant on the ground floor was an improvised solution to the change in the smoke exhaust that led to the addition of a ventilation fan and lowered the ceiling by 1.2 meters. The geometric forms represented the local lake stones. 

The part of jade hill. Image © Yi Song
The part of jade hill. Image © Yi Song

The ‘cheese wall’ in the inquiry zone was meant to minimize the structure as much as possible. The client requested that the N-shape steel structure be enclosed by partitions and the designer resorted to the effect of perforating measures to achieve the least sense of enclosure. Each consideration can trace back to a response at a specific time, and there would be different starting points in composing the forms, should the ‘script’ be written today.

Building structure hide. Image © Yi Song
Building structure hide. Image © Yi Song
Building structure hide. Image © Zhi Xia
Building structure hide. Image © Zhi Xia

Vision
How to promote a good interaction between urban space, society, and nature, improve interpersonal relationships, and allow more people to feel respect and dignity in a built environment? Even if the design can make a small change, it will be valuable and ‘rewarding’.

Lecture Hall. Image © Zhi Xia
Lecture Hall. Image © Zhi Xia
The part of public hearing. Image © Zhi Xia
The part of public hearing. Image © Zhi Xia

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kunshan Government Affairs Service Centre / SDTD" 06 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922338/kunshan-government-affairs-service-centre-sdtd/> ISSN 0719-8884
Public resources trading center hall. Image © Zhi Xia

昆山市政务服务中心 / 上海思域室内设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.