All
Projects
Products
Events
Competitions

Together at 12th Bar / Renesa Architecture Design Interiors Studio

Together at 12th Bar / Renesa Architecture Design Interiors Studio

© Niveditaa Gupta © Niveditaa Gupta © Niveditaa Gupta © Niveditaa Gupta + 52

Bar
Gurugram, India
  • Lead Architects

    Sanjay Arora, Sanchit Arora, Vandana Arora
  • Design Team

    Sanchit Arora, Virender Singh, Aayush Misra, Jagdish Bangari, Anushka Arora, Prarthna Misra , Akarsh Varma , Navdisha Kukreja , Ayushi Gupta ,Tanushi Goyal
  • Clients

    Mr. Nitin Tewari, Ms. Vanshika Bhatia, Ms. Ridhu Bhatia, Ms. Tanisha, Mr. Shanatanu Bhatia
  • Lighting Consultants

    Dilraj Bhatia / DBEL Studio
More Specs Less Specs
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. Together is a feeling, Together is more than just a word, Together one can make the world more interesting and evolve. The latest collaboration of Studio RENESA brings forward a collaborative approach of space, team, scale, culinary and bar experience to connect to the true meaning of "togetherness". In search of a meaningful integration of shape, color, texture, and design, the entire space integrates the different planes and volumes of the site at the 12th floor of Le Meridien, Gurgaon. The ideology of the space initiates from the amalgamation of a young talented chef (Vanshika Bhatia) with an experienced bar mixologist (Nitin Tewari) to form three basic parts - kitchen, bar, and a seating space. 

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
Layout Plan
Layout Plan
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The Indigenous characterization of using locally sourced Indian Materials was one of the main expressions at Together At12th. The overlay of Indian Teak wood in contrast with the Dholpur Stone creates a juxtaposition of textures from the ceiling to the walls and floor, visually softening the project as a minimalist and elegant fine dining restaurant. The wooden lattice creates a symphony of dramatic formats of vertical and horizontal arrangements along with the minimal rose gold plated sleek lighting design which has been conceptualized as per the branding module of the different spaces at the site.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

In addition to the subtle variation of Indian materiality, the same materials act like sound absorbents for the hotel below and add to the aesthetic value of the space through its grain and organic structure. Consequently, the entrance acts as a transitional space, designed to create a narrow passage from the dining area and the speakeasy bar connecting to the private dining room and lounge. Throughout the area, there is exposed concrete overlapped with wooden slats to create a sense of continuity and harmony for the visitor.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

As we move further, the visitor comes across the grandness of the room in which the restaurant opens up as we move between tables up to the open terrace space which is flooded with natural light parallel to the huge spread of the bar. The backbone of the space, i.e. the kitchen was a huge challenge due to the importance of its strategic location and demand. To strike the right balance of aesthetics and services, the kitchen massing was moved to the end of the gallery space along with the hotel service unit area to get a bigger area as well as to accommodate the inflow of guests expected at the restaurant.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
Exploded View 1
Exploded View 1
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Similarly, the bar massing was racked up at the other end of the space to create a balance of energies and ensure that the seating space fused itself into the speakeasy and the bar seating. The design of the restaurant is in equilibrium with the culinary and bar scheme. The kitchen acts as the unifying element bringing together the bar to form a pure space which may visually seem complex but follows an ease of movement through the space. The result is an experience that encourages togetherness

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Sector 26 M.G. Road, Gurgaon Delhi Gurgaon, Border, Gurugram, Haryana 122002, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Together at 12th Bar / Renesa Architecture Design Interiors Studio" 29 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921896/together-at-12th-bar-renesa-architecture-design-interiors-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.