All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. Brazil
  5. HAUS Arquitetura e Incorporação
  6. 2016
  7. Collector's Garage / HAUS Arquitetura e Incorporacao

Collector's Garage / HAUS Arquitetura e Incorporacao

  • 16:00 - 29 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Collector's Garage / HAUS Arquitetura e Incorporacao
Collector's Garage / HAUS Arquitetura e Incorporacao, © Favaro Jr.
© Favaro Jr.

© Favaro Jr. © Favaro Jr. © Favaro Jr. © Favaro Jr. + 35

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

Text description provided by the architects. The project was designed in a way that the private collection of vintage cars are kept in a cloistered environment, with no natural ventilation so that the cars are preserved. The designated location is a 20K m2 area in the natural beauty of Indaiatuba city, in Sao Paulo countryside.

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

The project was bounded by the metallic structure, crossing the 20 meters central opening, without any central columns, which resulted in the distinct "w" shaped beams.

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

The construction was implemented following the solar orientation, which resulted in the unique roof slope and an entire exposed southern glass façade,  facing the wider field of vision and becoming the highlight of the project.

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.
Site Plan
Site Plan
© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

The building elements were designed to be showing, such as  the black painted metallic structure,  the thermo acoustic insulated  roof,  the polished concrete flooring bordered by a pebble box frame visually bringing the outdoors in, the high efficiency UV protected glass windows, and the electrical and air exhaust systems in exposed metallic ducts.

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

This form / function concept also resulted in high performance during the project execution, with a clean construction site without waste and reworks, as well as low energy and water consumption. The unique roof slope together with the high performance glass windows allow the sunlight and heat entry to be controlled without the need of air conditioning and little artificial lighting. The roof also allowed a unique rainwater drainage facilitating the water storage in buried cisterns/tanks, to be further used in the garden irrigation.

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

The total construction has 1000m2 of built area designated for the cars garage and approximately 500m2 for guests suites, gym room and recreation area.

© Favaro Jr.
© Favaro Jr.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Collector's Garage / HAUS Arquitetura e Incorporacao" [Garagem do Colecionador / HAUS Arquitetura e Incorporação] 29 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921816/collectors-garage-haus-arquitetura-e-incorporacao/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.