All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. China
  5. Zhongsen Architectural & Engineering Designing
  6. 2019
  7. Art Gallery Extension of Nanjing University of the Arts / Zhongsen Architectural & Engineering Designing

Art Gallery Extension of Nanjing University of the Arts / Zhongsen Architectural & Engineering Designing

  • 02:00 - 26 July, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Art Gallery Extension of Nanjing University of the Arts / Zhongsen Architectural & Engineering Designing
Art Gallery Extension of Nanjing University of the Arts / Zhongsen Architectural & Engineering Designing, exterior. Image © Aurelien Chen
exterior. Image © Aurelien Chen

© Aurelien Chen exterior. Image © Aurelien Chen old painting recovery workshop lobby. Image © Aurelien Chen arch window wall. Image © Aurelien Chen + 28

  • Structure

    Jian Jin, Yulong Qiu, Yong Liu, Feng Wang
  • Water and Drainage Supply

    Yujin Huang
  • Heating and Ventilation

    Lingye Song
  • Electrical

    Kelan Cao
  • Lighting Consultant

    Ning Field Lighting Design Corp., Ltd.
  • Client

    Nanjing University of the Arts
  • More Specs Less Specs
birdview. Image © Aurelien Chen
birdview. Image © Aurelien Chen

One hall interpreting two themes
This very project found its place among the crowded dormitory buildings of Nanjing University of the Arts. What used to be the public rooms on the ground floor of the original No.46 dormitory is ready to be renovated and expanded into a two-story art exhibition hall. The lower floor is assigned to " the Exhibition Hall of Ancient Ceramics Researches", and the upper floor " the Exhibition Hall of Ancient Oil Painting Restoration ". The two halls representing for two themes, Chinese culture and western culture, are designed to be separated and to be managed independently.

exterior. Image © Aurelien Chen
exterior. Image © Aurelien Chen

Between traditions and arts, we identified the common characteristics of calmness and modesty. To correspond to this feeling, we designed a small building with fair-faced concrete named “The BETON Exhibition Hall”. The outer arc of the inner vault is used to pull the space from the bottom up to the skylight, creating a two-story shared space, offering an opportunity for dialogue between the two themes.

© Aurelien Chen
© Aurelien Chen
1F plan
1F plan
old painting recovery workshop lobby. Image © Aurelien Chen
old painting recovery workshop lobby. Image © Aurelien Chen

A space forming the community
The area of the new dormitory buildings is called “Creative District”. The “BETON Exhibition Hall” stands with the NO.46 high-rise dormitory on its south and a small square between the buildings on its north. North Hu Ju road outside the wall runs on its east side. On its west side, there is a stone-paved pedestrian street stretching down from the north to the south of the campus, which is a popular spot packed with cafes, book stores, creative shops and art installations.

steel stairs. Image © Aurelien Chen
steel stairs. Image © Aurelien Chen

The university is a miniature of a society. Since the project is in the very art university, and in the very lively dormitories' area, maintaining and inspiring a good sense of community in the area took the priority in this designing. The two-storey building already have a fairly good accessibility, with its first floor connecting to the street, and the second floor to an original bridge. Yet we would like to a step further. We squeezing out a small square of outdoor space from the limited building area and creating a vaulted veranda on the second floor, attracting people from different directions to move towards the cohesive square.

Renovation over construction
Nanjing University of the Arts is a model for the transformation and upgrading of the old campus in Jiangsu Province. It has been adhering to the original site for more than 60 years.  With the old and new buildings emerging from the vegetated slopes, a vibrate and dynamic campus stands out. Narrow as the space is, it is deeply loved by both teachers and students. The construction of "BETON exhibition hall" is also part of the campus’ long-time "urban acupuncture" regeneration. Interior decoration took the main role in this regeneration, while only limited expansion of the building happened here. The junctions between the new and the old constructions are reinforced to meet the new technical specifications.

lightwell gallery. Image © Aurelien Chen
lightwell gallery. Image © Aurelien Chen

However, the essential of this project is neither to conquer the technical difficulties nor to increase the areas, but to inherit the campus atmosphere of art and life, and to attract more communications among the students by the uniqueness of the place.

lightwell. Image © Aurelien Chen
lightwell. Image © Aurelien Chen
stairs. Image © Aurelien Chen
stairs. Image © Aurelien Chen

Shaping the form
with a sculptural form, the building has two levels of vaults, which gives it a hint of Western art space. However, this space has its original reference in the Wuliang Hall (meaning “Beamless Hall”) in the Linggu Temple in Nanjing. The outer vault has a special texture with its fair-faced concrete, creating a metaphor for the brushstrokes of oil paintings and the fragments of ancient ceramics. What's more, it should bring a gentle sense of security to the persons below. This feeling will be further enhanced by the warm light of the night.

stairs. Image © Aurelien Chen
stairs. Image © Aurelien Chen

The corner of the building is set back from the street in order to avoid the Camphor tree in the yard, which makes the descending stairs twisting into a geometrical form.

arcade. Image © Aurelien Chen
arcade. Image © Aurelien Chen

A beam of sky light spills down, behind the curved wall, upon the stair step, brings a hint of vividness to the solemn arcade. The newly added rusty-steel stairway is placed diagonally towards the cross-street bridge, revealing only a section from the exuberant street trees, identifying itself as a light reminder of the hall hidden behind.

steel stairs. Image © Aurelien Chen
steel stairs. Image © Aurelien Chen

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Art Gallery Extension of Nanjing University of the Arts / Zhongsen Architectural & Engineering Designing" 26 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921537/art-gallery-extension-of-nanjing-university-of-the-arts-zhongsen-architectural-and-engineering-designing/> ISSN 0719-8884
exterior. Image © Aurelien Chen

南京艺术学院-砼展厅 / 上海中森建筑与工程设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.