All
Projects
Products
Events
Competitions

PARA House / UENOA

PARA House / UENOA

Courtesy of UENOA Courtesy of UENOA Courtesy of UENOA Courtesy of UENOA + 30

Hiroshima, Japan
  • Architects: UENOA
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: A&A, Aica, Autodesk, Lixil Corporation, Sankyo, Tetsuya Japan
  • Structure Engineer: Takuo Nagai / eureka
More Specs Less Specs
Courtesy of UENOA
Courtesy of UENOA

Text description provided by the architects. It is a house for a family of four built on a steep slope unique to Hiroshima. The site is elongated in the north-south direction, the north side of the site is connected to a narrow road, and the south side is a cliff with a height of more than 10 meters. The north side of the site is in contact with a narrow road, and old houses are densely built along the road. The road is just for the residents' cars to pass, and the children living in the neighborhood are playing there.

Courtesy of UENOA
Courtesy of UENOA

On the other hand, on the south side of the site, the mountains are connected to the end of the cliff, and nature contrasts with the high-density residential area on the north side. We considered incorporating the "two-sided nature of the environment" on the north and south sides of the site into this house. This house is based on the standard form of a two-story and gabled roof with reference to the surrounding houses. Furthermore, by adjusting the angle of the ridge to an angle perpendicular to the slope, a gable type in which the ridge is offset from the center is created.

Courtesy of UENOA
Courtesy of UENOA
First Floor Plan
First Floor Plan
Courtesy of UENOA
Courtesy of UENOA

This breaks the formalized gable mold and strengthens the sense of connecting the two contrasting environments. The plane was based on a rectangle, and was a deformed hexagon, with the ridges aligned with the ridges. This aims to act autonomously, avoiding that the outside of a building becomes a leftover place. Furthermore, inside the building, this small angle of operation produces actions around the window such as "desk", "upstairs of stairs", "workbench of kitchen" and "bookshelf".

Courtesy of UENOA
Courtesy of UENOA
Section Diagram
Section Diagram
Model 1
Model 1
Diagram 1
Diagram 1

In this way, the inside and the outside of the building are created to be equivalent. In this house, space is divided by skipping floors instead of walls. The south and north faces have large windows that open up their environment. A family lives while moving between two environments, a residential area on the north side and a nature on the south side, on a daily basis. We were thinking about how to get the psychological breadth by folding the two largely different environments into a small house.

Courtesy of UENOA
Courtesy of UENOA

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "PARA House / UENOA" 24 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921370/para-house-uenoa/> ISSN 0719-8884
Courtesy of UENOA

山坡旁的不对称屋 / UENOA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.