All
Projects
Products
Events
Competitions

Jacksonport State Park Visitor Center / Polk Stanley Wilcox Architects

Jacksonport State Park Visitor Center / Polk Stanley Wilcox Architects

© Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley + 25

Newport, United States
  • Owner

    Arkansas State Parks
  • Interior Design

    Polk Stanley Wilcox
  • Mechanical, Electrical, Plumbing

    Pettit & Pettit Consulting Engineers
  • Structural Engineering

    Engineering Consultants, Inc.
  • Civil Engineering

    McClelland Consulting Engineers
  • Landscape Architecture

    Ecological Design Group
  • Exhibit Design & Fabrication

    Taylor Studios Inc.
More Specs Less Specs
© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Text description provided by the architects. A modern Visitor Center serves as a window on the past, celebrating a historically significant port town, while lifting visitors above a levee to reunite river and town, past and present. Situated at the confluence of Arkansas' White and Black Rivers, Jacksonport was a thriving 1800’s port town serving steamboats that held up to 200 passengers. It’s a place of contradiction geographically and historically, where the Mississippi Delta meets the mountains. Because of its accessibility to the Arkansas and Mississippi Rivers, Jacksonport was a Civil War strategic stronghold, being held five different times by Union and Confederate forces and serving as each general’s headquarters. 

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley
Level One Plan
Level One Plan
© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Most importantly, Jacksonport was the location of the Confederacy’s surrender of Arkansas. In 1872 a beautiful Courthouse became the town’s centerpiece and county seat.  When the railroad bypassed Jacksonport and river commerce waned, the town suffered. Devastating floods led to levee construction that forever separated town from river. In the 1960s, to save from demolition the only historically significant structure left, the courthouse, a new State Park was established. Visitors, however, were still separated visually from the river. While our task was to design a functional Visitor Center, our challenge was to create a stage to experience and engage both river and town, past and present.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Public charettes revealed expected desires for replicating structures like a steamship, an 1800’s saloon/hotel, or a dock & warehouse…but the inability for authenticity within the present site drastically altered by the levee changed the focus from “being seen” to “seeing history”. Lifting the park physically and visually (even with Corps of Engineers restriction of not building within 15’ of the levee) to see both river and park simultaneously became paramount.  The War’s history, two entities becoming one, generated a diagram drawn from another historic Arkansas structure, the “dog-trot”. Conceived as a modern dog-trot, the new Visitors Center juxtaposes two glass cubes imbedded in the earth representing the divided North and South under one roof connected by a bridge...a symbol of reunification. 

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Underneath, a covered outdoor classroom allows visitors to climb above levee height to view the river for the first time since levee construction, extending the park experience visually to the water. The center creates three distinct second-level exhibit experiences: The river gallery overlooking the port, the town gallery overlooking the park/courthouse, and the inner exhibit gallery sheltering light-sensitive displays. Three free-standing metal and wood-clad volumes (gallery, elevator, and service) are inserted like cargo, allowing perimeter circulation with views along the glass exterior much like the steamships that once graced the port. 

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley
Section
Section
© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

The roof’s expressed tension rod structure free spans the building, a homage to a steamship’s cable-stayed details. An 8’ deep aluminum shade protects exhibits, maximizing views, extending the roof and minimizing its edge.  A berm acts as lawn theater, while the entrance plaza’s grove of six trees represents almost 6000 Arkansans whose war ended in this place. The visually simple but rigorously detailed glass enclosure creates an elegant platform that recedes into the levee from the park’s historic structures. We call the Visitor Center our “Miesian dog-trot”, but it’s really a platform to see and experience the past, and more importantly understand the value of our state’s history.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Newport, Arkansas 72112, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jacksonport State Park Visitor Center / Polk Stanley Wilcox Architects" 07 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921356/jacksonport-state-park-visitor-center-polk-stanley-wilcox-architects/> ISSN 0719-8884
© Timothy Hursley

杰克逊波特州立公园游客中心,展现河岸特殊历史性 / Polk Stanley Wilcox Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.