All
Projects
Products
Events
Competitions

The Spire 2 Sales Pavilion / playball studio

The Spire 2 Sales Pavilion / playball studio

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev © Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev © Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev © Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev + 19

Rajkot, India
  • Architects Authors of this architecture project playball studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Autodesk, Carysil, Jagnath Marble, Jaquar, Simpolo, Trimble
  • Principal Architect

    Ronak Gangdev
  • Junior Architect

    Jwalant Shingala
  • Representation Drawings

    Karan Solanki
  • Client

    The Spire 2
  • Structural Engineer

    Manish V. Doshi
  • Project Management Consultant

    Stemcon Ecoserve Pvt. Ltd.
  • Plumbing Consultant

    PlumBCare
  • Contractor

    Mahapooja Construction
  • Brick-work Agency

    Radhe Construction
  • Glazing Agency

    Wintech Glazing Systems
  • Stone and Marble Vendor

    Jagnath Marble
  • Sanitary ware Vendor

    Jagnath
  • Electrician

    Maheshbhai
More Specs Less Specs
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev

Text description provided by the architects. Commercial buildings hold major importance in the urban fabric of the rapidly developing areas of Rajkot. The brief called for a design of a sales pavilion for 'The Spire 2' commercial development at the ring road of the city. The simplicity of the brief and the context provided for various interpretations and explorations. The pavilion had to be quickly assembled for a short amount of time until the proposed commercial development is completely built. The program comprised of basic needs which included a meeting room, site engineer’s office, reception area, a pantry, and a restroom.

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
Plan
Plan
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev

The site is an east-facing rectilinear corner plot having its longer side aligned with the ring road. The decision to place the pavilion on the corner of the plot seemed appropriate from the sales perspective as it will get the maximum attraction. It was also the only edge that was not directly in front of the proposed building. The built form was restricted in terms of dimensions as it could not be wider than 3.4 meters, which was governed by the margin-left after the excavation work for the proposed development.

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev

The pavilion could not be elongated further than 18 meters because of an existing palm tree. The plan is a simple configuration with one spine-like corridor connecting all functional areas which open to the proposed commercial development. The corridor also acts as a much-needed buffer between the busy ring road and the functional areas. The northern portion of the rectilinear configuration is sliced into an elongated triangle at its intersection with the curved corner of the plot. This slice serves as a verandah in the entrance portion.

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev

A study was carried out of the built environment on the ring road stretch and it was observed that it comprised of an unpleasant overdose of proportions, forms, fake materials, colors, etc. This led to an approach of a straightforward geometry of interlocking blocks with raw and robust materials/finishes, as simplicity was bound to stand out in this complex context. It was a conscious decision to break down the blocks into micro modules with the play of textures and shadows, thereby preventing them from being perceived as single solid blocks.

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
Sectional Perspective
Sectional Perspective
Isometric View
Isometric View

The longer modules are of exposed brickwork using locally sourced imperfect bricks, while the shorter modules are that of kotah stone pieces which were sourced from waste kotah stone blocks that are usually discarded during the cutting of standard size kotah stone slabs. A variation of brickwork was developed where the intermediate bricks are placed with their heads pressing out by 10 MM after every three courses. This play of brickwork enabled the module to attain a dynamic quality because of the ever-changing shadow patterns.

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev

The kotah stone pieces are placed in a staggered formation where the intermediate pieces are placed on their shorter side, thereby casting delicate lines of shadows throughout the day. In terms of structural design, as the pavilion is placed at the very edge of an on-going excavation/construction, the plinth is pinned to the opposite edge. The superstructure is part load-bearing, part RCC frame. There are RCC columns on either side of the structure in the longer direction. All peripheral and internal walls are load-bearing walls, which support the peripheral and internal beams and slabs. The chamfered RCC columns in the front slice portion are kept exposed in its raw finish. An economical yet elegant solution has been achieved for this ephemeral structure that is dynamically distinct in its nature.

© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev
© Dhrupad Shukla, Ronak Gangdev

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rajkot, Guyarat, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Spire 2 Sales Pavilion / playball studio" 18 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921198/the-spire-2-sales-pavilion-playball-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.