All
Projects
Products
Events
Competitions

Lafonce · Maxone / Gonverge Interior Design

Lafonce · Maxone / Gonverge Interior Design

South view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin Second floor bookstore reading area perspective. Image © Weiqi Jin East view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin Third floor children's area perspective. Image © Weiqi Jin + 32

Retail  · 
Xi'an, China
  • Interiors Designers Authors of this architecture project Gonverge Interior Design
  • Designers Authors of this architecture project text, Hsin-Hsuan Lu, Xin-Qiang Chen, url,
  • Area Area of this architecture project
    36000.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Spatial Design & Commercial Planning Director

    Han-Sheng Cheng
  • Photographs

More Specs Less Specs
South view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin
South view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Located at the center of China, Xi’an has been the capital of multiple dynasties for over 1,000 years and formed a profound cultural system. And it is now bearing the mission for the renaissance of the Chinese civilization and cultural confidence as an important place for education. Such background endows the city with the capability to incubate cultural and creative projects and pioneer in the culture and commerce integration.

North view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin
North view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin
1F Plan
1F Plan
South view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin
South view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin

The project is a bookstore-themed commercial complex, which offers lifestyle aesthetic experience with multiple business forms via a "culture + commerce" design strategy. The 18m-high and 240m-long artistic book walls in it are striking and pioneering, bringing a brand-new image of urban commercial space to Xi’an and even China.

West view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin
West view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin

Turning commonness into advantage by making use of site characteristics
The project is situated at an industrial area in the northern suburbs of Xi’an, which doesn't enjoy large human flow volume and prosperous commerce. Therefore, the conventional compound operation mode is clearly inadequate to attract customers. As Gonverge Interior Design took over the project, the roughcast architecture had been idle for 3 years. By making use of site conditions, the designers strove to present the strength and beauty of the original undecorated architectural structure, with natural light brought in.

North view of the first floor void area. Image © Weiqi Jin
North view of the first floor void area. Image © Weiqi Jin

Based on the long and narrow site in south-north direction and the four-storey-high daylighting void area, Gonverge Interior Design carried out project orientation planning as well as commercial and spatial design with five-sensory experience as the main axis. The designers kept the advantage of the original void area, with a view to producing a strong experiential sense of space. Besides, they strengthened and highlighted the features of the slender and long site, and created a smooth circulation with a sense of formality.

South view of the second floor void area. Image © Weiqi Jin
South view of the second floor void area. Image © Weiqi Jin
Atrium Section
Atrium Section
East view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin
East view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin

Long book walls: unique identifier of the mall
According to Han-Sheng Cheng, the chief designer, it's imperative to depend on culture to go beyond geographical restrictions and gather people, because culture itself does not have geographical distance and can attract the participation of all people, thus maximizing the flow of customers. Based on such idea, the mall was designed to be a hall of knowledge, with art and literature as the core and the theme of "book" running through the entire space.

Second floor bookstore reading area perspective. Image © Weiqi Jin
Second floor bookstore reading area perspective. Image © Weiqi Jin

Gonverge Interior Design embedded two book walls under the diffused natural light, which are erected from 1F to 4F and stretch from south to north. With a height of 18m and total length of 240m ranking top in China, the book walls give the busy commercial space a sense of rituality, which is striking and magnificent, just like a hall.

Third floor children's area perspective. Image © Weiqi Jin
Third floor children's area perspective. Image © Weiqi Jin

People-oriented and delivering value through five senses
With hundreds of thousands of books placed in, the two large walls are constructed with steel structures and transparent glass, which enables people to see through and also allows the light randomly diffuse to the void area to interact with the spatial entities in various forms. Readers can walk between the book walls and void area, which becomes a unique scene in this hall.

Third floor children's area perspective. Image © Weiqi Jin
Third floor children's area perspective. Image © Weiqi Jin

The nearly 40,000m2 space combines the elements of art, culture and lifestyle, perfectly integrates scene-based reading and commercial functions, and creates an immersive reading environment. It's a place enables sharing of feelings based on aesthetic, making it the best platform for cultural, creative and designer brands to display their creativity and ideas.

Reception. Image © Weiqi Jin
Reception. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Xi'an, Shanxi, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lafonce · Maxone / Gonverge Interior Design" 19 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921144/lafonce-star-maxone-gonverge-interior-design/> ISSN 0719-8884
South view of the third floor void area. Image © Weiqi Jin

西安蓝海风•漫巷 / 巨汇设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.