All
Projects
Products
Events
Competitions

RL House / Jacobsen Arquitetura

RL House / Jacobsen Arquitetura

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 17

Bragança Paulista, Brazil
  • Metal Structure

    Leão Associados
  • Electrical, Hydraulic and Air Conditioning Installations

  • Lighting

  • Landscaping

  • Construction

    Nogueira Porto
  • Site Area

    3350,00 m²
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The office already was well informed about this terrain: neighboring the FL House, we knew that we needed to exploit the front of the lot overlooking the orange tree grove; and the back, with the dense native Atlantic Forest reserve landscape. In addition to the very similar lots, the two clients were close relatives and shared common desires for their respective homes. Our challenge was to meet the demands of the owners, but proposing completely different languages for the two houses. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

For this house, three rectangular volumes were designed, of different dimensions, slightly misaligned and distant from each other by a 4m wide span. The connection between these three boxes is made by a large, inclined metal cover, which touches only one of the volumes, breaking the stiffness and offering the set a new perspective. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The program was organized in the blocks to take advantage of the best visuals offered by the terrain: the first one is totally occupied by the master suite, through the opening of the windows facing the front of the land; the second block, the largest of them all, houses three spacious en suites on the one side, and, on the other, overlooking the woods, the intimate room, atelier, and spa; in the last volume were placed the kitchen, dishware cupboard, pantry, and the gourmet kitchen. The living and dining rooms emerge from the shade of the sloping roof, delimited by glass panes that when opened join the balcony to the rooms, forming a large living area. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The ground floor of the complex allows the integration of the landscaping and the garden with the neighboring house, without invading each other’s privacy. The square pool intensifies the sensation of a central patio formed by the three volumes, imbuing the unit with an asymmetrical look. Mobile metal panels play a Musharabi-like role in intimate areas. Natural wood finishing covers the slim metal ceiling. The use of granite in the social areas, terrace and pool integrate the interior and exterior areas.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "RL House / Jacobsen Arquitetura" [Residência RL / Jacobsen Arquitetura] 15 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920986/rl-house-jacobsen-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.