Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture

Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture

Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - FacadeAlbes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - FacadeAlbes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Brick, Beam, ConcreteAlbes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Facade, BeamAlbes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - More Images+ 9

Bressanone, Italy
More SpecsLess Specs
Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Facade
© Gian Paolo Guacci

Text description provided by the architects. The geometry takes up the planimetric shape of the existing cemetery, reinterpreting the architectural elements that characterize the area in a contemporary key. The perimeter wall is the generating system of the composition.

Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Facade
© Gian Paolo Guacci

The intent is to create a clear contrast that allows to highlight the emblematic historical cemetery and to create a synergy with it, so as to enhance the ancient "Kirchhof". From the old cemetery the visitor enters the courtyard and an arcaded area where cinerary urns and the ossuary are located. To emphasize the sacredness of this space, a large skylight was inserted which acts as a pivot between the space of the columbaria and the retaining wall to the north. The zenithal light that comes from the large truncated pyramid on the surfaces of concrete walls create a changing and ephemeral geography of shadows. The boundary wall is extruded, and the various functions are organized in its thickness.

Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Facade, Beam
© Gian Paolo Guacci
Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Garden
© Gian Paolo Guacci

The projections above the retaining wall create a portico that, in full local tradition, embraces the courtyard for interment, offering to visitors a sheltered place. The contrast between the concrete and the bronze of the panels and lamps represents the only stylistic note in an austere and deliberately abstract context.

Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture - Brick, Beam, Concrete
© Gian Paolo Guacci

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Albes, 39042 Bressanone BZ, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Albes Cemetery Extension / Stefano Peluso Architecture" 15 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920947/albes-cemetery-extension-stefano-peluso-architecture> ISSN 0719-8884

© Gian Paolo Guacci

Albes 陵园扩建,突破原有增设多边平面形态 / Stefano Peluso Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.