All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Interior Design
  4. China
  5. Wutopia Lab
  6. 2019
  7. Blue Heart - Youkong Living Room / Wutopia Lab

Blue Heart - Youkong Living Room / Wutopia Lab

  • 23:00 - 13 July, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Blue Heart - Youkong Living Room / Wutopia Lab
Blue Heart - Youkong Living Room / Wutopia Lab, © CreatAR Images
© CreatAR Images

© CreatAR Images © CreatAR Images © CreatAR Images © CreatAR Images + 20

  • Interiors Designers

  • Location

    Chengdu, Sichuan, China
  • Category

  • Principle architect

    Ting Yu
  • Project architect

    Liran Sun
  • Design Team

    Haoyang Li (intern student)
  • Area

    345.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

  • Light counselor

    Chloe Zhang
  • Decoration Design

    Qianmo Interior Design (Baomo Zeng)
  • Owner

    Chengdu Vanke
  • More Specs Less Specs
© CreatAR Images
© CreatAR Images

Text description provided by the architects. In February this year, The Youkong Living Room designed by Wutopia for Vanke Midwest finished its construction in Chengdu’s Go Mall. After a 20-year development of real estate, almost every Chinese citizen now lives in “Xiao Qu”, the Chinese name for closed residential district. With highly similar space layouts, “Xiao Qu” creates nearly zero communal space for residents that it’s hard to create a community in such circumstance.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

As a buffering zone between home and urban space, “Xiao Qu” was supposed to be place of communication, where residents can hang out, relax and build relationships. This buffering zone now exists only as a guarding boundary that is not even able to serve in a good manner, which directly exposes home space to the external world. By bringing different community services such as mailing, package delivery, meeting, reading, meet-up, etc., together into Xiao Qu space, a shared community living room can be created with a 15-minute walkability that residents can easily reach to and this is what Youkong Living Room is trying to achieve in order to update the services of Xiao Qu. Eventually Wutopia Lab chose the Fifth Community Go Mall in Chengdu as the site to showcase this experimental community living room project.

The site has an irregular planar space and in order to keep the reproductivity of Youkong Living Room, we chose to place three rectangular box space into the site that the first one is service box, the second is social box, and the third is box for female. Three boxes create an inner city within the site and the residual becomes free space.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The Service Box is for package delivery; The Social Box works as a living room and reading space; The Female Box is kitchen and kid’s area. Each box is relatively independent and still connected in some way. We think the Female Box is the core of Youkong Living room since the majority group of residents in community is female and children, the Female Box can not only provide kitchen space, but also work as a party space for residents, which make it the Social Box an extension of Female Box.

Boxes are surrounded by book shelves to hold books and objects that becomes the interface of boxes, which create an effect of translucencies.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

The biggest questioning from non-design side is that we are asked to open up the space to create a wide-open view. We think this outdated recognition of domestic space is exactly the problems in currently real estate development in China. No one would like to be seen in their living room or kitchen, these spaces are for friends and acquaintances. This should be the foundation of creating a community with relationships and we insist on a closeness in spatial condition and a semi-openness visual condition. A space of layering and rich spatial conditions is what we would like to create in Youkong Living Room.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

We also designed a mezzanine space hidden above those bookshelves because maximizing the usage of space is important in real estate. However, in this case in order to provide a comfortable for the first level of the box, we have to cut out the cut off the mezzanine and only leave a small balcony for implicational purpose.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

We make the reading room with Tiffany Blue as the core of the Female Box in response to the spiral staircase with Klein Blue at the entry, as well as the external kid’s area with bright yellow color at the back of the box. This community living room would be just a cliché and lose its function of demonstration if it was hidden inside of a commercial space. Youkong Living Room is more like an opening box on its façade. The four-meter high semi open entrance is made of perforated aluminum panels, which is a representational move of Wutopia Lab that from there you can see warm and gentle lightings, bright blue colors and kid’s laughter. People come and go with their expectation of life, the living room becomes a place of sharing, sharing of objects and food, as well as good memories and unique experiences, we hope this living room can be a little pride hidden in the city of Chengdu.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Blue Heart - Youkong Living Room / Wutopia Lab" 13 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920857/blue-heart-youkong-living-room-wutopia-lab/> ISSN 0719-8884
© CreatAR Images

有空客厅 / Wutopia Lab

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.