All
Projects
Products
Events
Competitions

Bedolla House / P+0 Architecture

Bedolla House / P+0 Architecture

© FCH fotografía y Juan Benavides © FCH fotografía y Juan Benavides © FCH fotografía y Juan Benavides © FCH fotografía y Juan Benavides + 27

Houses  · 
Mexico, Mexico
  • Architects Authors of this architecture project P+0 Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
    245.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Lead Architect

    David Pedroza Castañeda
  • Collaborators

    Ileana Luna Peralta, Luis Villareal, Yannick Strickler, Oscar Rodríguez
  • Photographs

  • Construction

    P+B Arquitectura y Construcción
More Specs Less Specs
© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides

Text description provided by the architects. This small house was designed in a complex topography terrain located between mountains and filled with large cedars and oaks. The program, of approximately 200 sq.m in the interior —much reduced compared to the 2,660 sq. m of the land— leads to propose a project that benefits from the topography taking full advantage of the views and respecting almost all the existing trees.

© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides

The basis of the outline are two levels located at different heights, so that each one
works as an independent piece opened towards the vegetation and landscape. The
remaining construction areas, small and between the trees, lead to designing two
prisms, one private and one social, which float over the ravine that covers the terrain. The cantilever over the water runoff was solved with a box beam generated when we gradually turned the wall containing the private volume until transforming it into a slab.

© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides

The concrete structure that reconciles the complex relationship with the terrain, supports two stone "boxes" perforated to naturally ventilate the house and make the most of the spectacular views of the mountains and forest. The stone and concrete walls clearly define the heart of the project: a linear courtyard that from the entry runs towards the small oak forest at the foot of the ravine. By partially covering the central area a simple slab generates an indefinite space that
solves the garage, forms a terrace towards the west, transforms the roof of the social volume into a solarium and breaks to connect both volumes with a linear staircase.

© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides

The separation between the floors —combined with the simple program of a house for a single person— allow in the interior the same organization freedom achieved in the central courtyard. The project`s strategy reaches a free distribution inside each volume, where the furniture defines the changing spaces and the generous windows in walls and ceilings dissolve the limits with the exterior. The freedom of the interior spaces is emphasized by the wooden roof that, resting on stone walls that are isolated under a polished flatten, resolve the decks and mezzanines.

© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides
Section
Section
© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides

The coexistence between modern techniques and traditional construction systems
obtains an intense dialogue with the surroundings. Generated with the same slab of the mountains around them, the prisms of the house recover the language of northeast architecture abstracted by the cleanliness of modern language. Materials with contemporary and vernacular forms are combined to create two simple pieces that enjoy the complex topography and throw into a spectacular natural environment.

© FCH fotografía y Juan Benavides
© FCH fotografía y Juan Benavides

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Bedolla House / P+0 Architecture " [Casa bedolla / P+0 Architecture ] 10 Jul 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/920741/bedolla-house-p-plus-0-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.