All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa Linda Vista / 3Arquitectura

Casa Linda Vista / 3Arquitectura

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 17

San Nicolás de Ibarra, Mexico
  • Architects: 3Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  5059.04 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Lorena Darquea
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Interceramic
  • Construction: Ing. Jorge Gallegos
  • Structural Calculation: Stroika Diseño
  • Collaborators: Paulina García / Juan Antonio Ruiz
More Specs Less Specs
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. Under the vocation of a space for coexistence and recreation, the project takes place in a natural environment outside the city. Context and experience emerge as guidelines for the design of a weekend house next to Lake Chapala, Jal. In order to structure this correspondence, the experiential sense of the project followed by the relationship between the land and the landscape is taken as a starting point.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

A concept of open space is developed, in which the private dependencies revolve around a central and public space of coexistence. Once this relationship is established, by means of the analysis of the different levels of the site, the best layout of the volumes contained in the project program is located, with the intention of making the most of the views offered by the lake and strengthening the interaction between the outside and the inside.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The implementation of a traditional construction system with the use of local stone materials, gives us as a result a project that is strongly adapted to the context and favors the development of the trades of the community. This materiality is reflected in a large gable roof formed by a geometric grid that contains the public space, while apparent brick volumes contain the rooms arranged independently between them to provide privacy to the user.

1st floor plan
1st floor plan
Section
Section

As previously mentioned, it is a project that promotes dialogue between inside and outside. This dialogue is established through a scheme that replicates the elements of the landscape framed to present in a staging the water, sand and horizon perfectly aligned. The total conservation of the existing vegetation was essential to join the protagonists of the scenery.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

A mirror of water at the entrance marks the route to the upper floor; the water again becomes present in an infinite pool that overflows to generate a visible source in the lower floor. Followed by this element, a sandbox provides a recreation area that brings the user closer to the lake; to conclude, interior patios illuminate the volumes while allowing the appreciation of existing vegetation.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Casa Linda Vista contains the necessary elements to transmit the essence of the place where it is located and to promote a leisure experience. A synergy between the natural environment and the transformed environment.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa Linda Vista / 3Arquitectura" [Casa Linda Vista / 3Arquitectura] 08 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920459/casa-linda-vista-3arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.