All
Projects
Products
Events
Competitions

Saba Office Building / 7Hoor Architecture Studio + SBAD office

Saba Office Building / 7Hoor Architecture Studio + SBAD office

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 34

  • Area Area of this architecture project Area: 2600.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Parham Taghioff
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: FUJITEC Elevators, Fad lighting industry, LG Inventors, VITRA, Venus glass
  • Structural Engineering

    RADIN Corporation
  • Construction

    Ali Araghi, Babak Khabaz, Babak Gholizadeh
More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. Tehran is growing through the transformation of small family houses to apartment buildings, destroying the city view and resulting in limited depth of view in new buildings. Modern buildings in Tehran are usually the same shapes covered with different envelopes. In this project, we tried to break normal boundaries of construction and incorporate architectural strategies responsive to its surroundings to create more interactive life-style by focusing on environmental factors like light, view and topography.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

SABA building stands out in its surrounding as it creates urban platform for users to interact and due to its visual appeal. SABA is a nine-story office building located in north of Tehran, Iran. Organic urban tissue of the neighborhood along with development of high-rise buildings has destroyed the city view, resulting in limited depth of view in normal buildings.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

In this project, which is limited by a high building in the north and a narrow dead-end street and two story buildings in the south, we aimed for maximum view for our users. To reach this goal, we expand our building along the southern street. Proportions of the site helped us in designing the building in two blocks on the sides and using the middle area for circulations. Staircase and elevation are the vertical circulation and suspended bridges to connect two blocks are the horizontal circulations.

Plan
Plan

The open area, which is located between two blocks at ground floor, also use as a public deck and expected to help increasing urban depth of view and give users the opportunity to interact. Different approaches where applied to two blocks to adapt various needs of users. This dual characteristic of the project is displayed in its façade;

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The western façade has a rigid form with more limited openings. In case of material, we used neutral color and a rough texture stone for this block. Eastern block on the other hand, design with maximum transparency, as it is the connection of our project to the city and pedestrians can see it from adjacent street. Moreover, we design a café-restaurant as a public space at the street level of this connection.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

This block is also rotated to open the view of the city to our project. We also added a second brick shell to control sun radiation in our office units. We chose brick as a local material and used in a modern style, as a warm color for more attraction. The arrangement of brick columns is a respond to urban openings around the site. Wherever there is an appropriate view, brick columns distance each other and frame the attractive view.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

We experienced different ways to install the brick columns and tried to find the best distance and rotation angle to achieve the useful natural lighting for interior and appropriate view from inside. We also used naked glass curtain wall as a movement to show a guideline to the main entrance and maximum transparency for store and lobby area to show how open is the project to the city.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Teherán, Iran

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Saba Office Building / 7Hoor Architecture Studio + SBAD office" 07 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920444/saba-office-building-7hoor-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
© Parham Taghioff

Saba 办公楼 / 7Hoor Architecture Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.