All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Austria
  5. BEHF Architects
  6. 2018
  7. Koller + Koller am Waagplatz Restaurant / BEHF Architects

Koller + Koller am Waagplatz Restaurant / BEHF Architects

  • 11:20 - 4 July, 2019
  • Curated by Martita Vial
Koller + Koller am Waagplatz Restaurant / BEHF Architects
Koller + Koller am Waagplatz Restaurant / BEHF Architects, © Rupert Steiner
© Rupert Steiner
  • Collaborators

    Dirk Haid, Rainer Repper, Raphael Forster, Theresa Radelmacher, Peter Ertl, Marius Nechvile, Ludwig Slezak
  • Client

    K+K Hospitality GmbH
  • Lighting Design

    Designbüro Christian Ploderer
  • HVAC

    Ingenieurbüro Georg Haslinger
  • Construction

    Stadtbaumeister Thomas Wagner + Partner Consulting
  • Illustration

    Cristina Spanó, Barcelona
  • Contractor - Terrazzo and Stonecutter

    Wieser GmbH
  • Contractor - Carpentry

    Kerschbaumer Tischlerei
  • Contractor - Ceiling Construction

    List smart results
  • Contractor - Brass Metalwork

    Joham Metalldesign
  • Contractor - Portal Metalwork

    Krobath Metallbau
  • Contractor - Electric Installation

    Elektro Langeder
  • Contractor - Installation Work

    Harald Berger Gas-Wasser-Heizung
  • Contractor - Illumination

    Lichtprojekt Aigner & Wöber

© Rupert Steiner © Rupert Steiner © Rupert Steiner © Rupert Steiner + 15

© Helge Kirchberger Photography
© Helge Kirchberger Photography

Text description provided by the architects. The listed Koller + Koller am Waagplatz restaurant is one of the city's most historic buildings and restaurants, while also representing an important social and cultural facility for the city of Salzburg. After undergoing a significant six-month-renovation, Koller + Koller am Waagplatz opens its doors with a brand new look.

© Rupert Steiner
© Rupert Steiner

BEHF Architects has envisioned a design strategy which brings in the 21st-century to the interior’s aesthetic, giving it a refreshing and contemporary update, and at the same time highlights the historic characteristics of the city’s iconic building from the 12th century. As part of the redesign, an entrance, dining areas and sanitary facilities located on the ground floor have been renovated. An unused second entrance has been re-opened in order to provide separate, direct access to the upper levels as well as to the Freysauff cellar, which has remained essentially unchanged since its construction. The original design of the spaces distributed over the upper floors has been left intact and reflects the history of the family-owned company.

© Rupert Steiner
© Rupert Steiner

BEHF’s design concept for Koller + Koller am Waagplatz is characterized by a variety of materials and a lively skilled craftsmanship from Salzburg, Styria and Lower Austria, incorporating metalworks and the use of high-quality marble varieties and refined wooden components in traditional ways. The entire vaulted ceiling of the ground floor is covered with brass mosaic tiles to optimize the acoustic qualities of the space. Designed by Barcelona-based graphic artist Cristina Spano, the company logo, featuring a vixen and a rooster dancing together, has been randomly distributed on mosaic tiles. It adds the finishing touch to the unique ambiance of the place.

Plan
Plan
Section
Section

The walls of the restaurant are covered by continuous wood veneer, which extends up from the dark walnut wood veneer to the tinted mirror glass and lighter oak veneer, fitting under the peak of the vaulted ceiling. This transition is marked by backlit glass bottles placed to add a touch of playfulness to the space. Depending on the color of the glass or the contents of the bottle, the light always appears different. An existing floor made of Adnet marble has been carefully renovated and preserved. In the main dining room, it is completed by a sophisticated yet playful marble-terrazzo flooring in the same color, with a distinctive, elegant patterning.

© Rupert Steiner
© Rupert Steiner

All the seating, benches and chairs, as well as tables, are defined by simplicity and robustness.  Made of high-quality leather and wood in a restrained color palette, they are designed to demonstrate their value over time. Specific attention has been paid to the lighting design. The desired level of illumination has been achieved through the controlled lighting and various lighting configurations, but a very specific atmosphere and distribution of light in the space has been essentially created through the play with the material depths and surface textures.

© Rupert Steiner
© Rupert Steiner

View the complete gallery

About this office
Cite: "Koller + Koller am Waagplatz Restaurant / BEHF Architects" 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920398/koller-plus-koller-am-waagplatz-restaurant-behf-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.