All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Matanzas / Cristián Izquierdo Lehmann

House in Matanzas / Cristián Izquierdo Lehmann

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 17

Architects : Cristián Izquierdo Lehmann
Location : Matanzas, Navidad, Región del Libertador Gral. Bernardo O’Higgins, Chile
Lead Architect : Cristián Izquierdo Lehmann
Collaborators : Angela Koch
Construction : Carlos Olivares
Structure : Osvaldo Peñaloza
Area : 178.0 m2
Project year : 2018
Photographs : Roland Halbe

© Roland Halbe
© Roland Halbe

This vacation house is located on the edge of a windy ravine facing the Pacific Ocean. The project is conceived as a centralized pavilion to take refuge from the landscape, and a terrace to contemplate it. The pavilion gradually opens to the outside, mediated by patios, while the terrace is suspended over the horizon in a panoramic way. Both are superimposed one on the other, almost without touching, preserving their formal integrity.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
1st floor plan
1st floor plan
© Roland Halbe
© Roland Halbe

The pavilion is an exposed wooden structure governed by a continuous modulation at 67 cm., arranged on a circular base slightly separated from the ground. It is composed of a central squared room, from which four rectangular pieces emerge, forming four open courtyards at their corners. The centerpiece concentrates the places to cook, eat and live. Its 4 vertical enclosures are made up of a sliding window and a wall-case in a ratio of 5: 7, and are rotated symmetrically over the center of the plan, generating two continuous diagonal paths between the opposite courtyards. 

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Sections
Sections
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Each wall-case houses a different use (bookcase, TV, kitchen or fireplace) and an equal door in its corners. After these are the bedrooms, open to a patio through large windows that extend twice the modulation of the central opening, and closed to the next patio by a wall. The central piece, the bedrooms and the patios make up an interconnected space over the continuous travertine plinth.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The ceiling of the central area is arranged at a higher height, dilated from the rest of the house on 4 pillars adjacent to the doors of the bedrooms. Its structure consists of a rigid grid of variable section, which tapers to its ends as its load decreases. Each square hosts a skylight in the middle, whose systematic repetition gives a light similar to an outdoor terrace. On this roof the house develops its obverse: an open terrace without borders to contemplate aspects of the landscape that the pavilion under it suppresses. Both soils are necessary to mediate with the environment. This unity of purpose allows us to understand the different parts as members of the same whole.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Matanzas / Cristián Izquierdo Lehmann" [Casa en Matanzas / Cristián Izquierdo Lehmann] 05 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920348/house-in-matanzas-cristian-izquierdo-lehmann/> ISSN 0719-8884
© Roland Halbe

马坦萨斯住宅,面朝太平洋打开的小屋 / Cristián Izquierdo Lehmann

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.