All
Projects
Products
Events
Competitions

Datuan Villa / OFFICE COASTLINE

Datuan Villa / OFFICE COASTLINE

South elevation. Image © Alessandro Wang 3F bed room terrace. Image © Alessandro Wang 1F living room. Image © Alessandro Wang 2F to 3F staircase. Image © Alessandro Wang + 38

  • Interiors Designers Authors of this architecture project OFFICE COASTLINE
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architect

    Zhenyan Wu, Zhenyu Yang, Akihito Matsushita
More Specs Less Specs
  • Full Spec

    {"Interiors Designers"=>[{"text"=>"OFFICE COASTLINE", "url"=>"https://www.officecoastline.com"}], "Location"=>"Datuan, Shanghai, China", "Lead Architect"=>{"text"=>"Zhenyan Wu, Zhenyu Yang, Akihito Matsushita", "url"=>""}, "Area"=>"320.0 m2", "Project Year"=>"2018", "Photographs"=>[{"text"=>"Alessandro Wang", "url"=>""}]}
  • Main Spec

    {"Interiors Designers"=>[{"text"=>"OFFICE COASTLINE", "url"=>"https://www.officecoastline.com"}], "Location"=>"Datuan, Shanghai, China", "Lead Architect"=>{"text"=>"Zhenyan Wu, Zhenyu Yang, Akihito Matsushita", "url"=>""}, "Area"=>"320.0 m2 ", "Project Year"=>"2018", "Photographs"=>[{"text"=>"Alessandro Wang", "url"=>"", "profile_url"=>"/photographer/alessandro-wang", "profile_text"=>"Photographer Profile"}], "City"=>nil, "Country"=>"China", "Unit"=>"m2"}
South elevation. Image © Alessandro Wang
South elevation. Image © Alessandro Wang

Text description provided by the architects. A young couple came to us for a weekend house located in the countryside of Shanghai named Datuan town. The dispersed agriculture fields, the small river, the highway and a cluster of houses with pitch roof compose its general countryside surrounding. The site is fortunately positioned on the edge of the land, across the small riverand on the southwest is the famous peach field. The husband is a lover of modernism, and on the first day of meeting he quoted Le Corbusier’s words“A house is a machine for living in”.

Bird view. Image © Alessandro Wang
Bird view. Image © Alessandro Wang

In contrast to its colorfully-paved neighbors, the house is a white cube. We design this countryside house with a modernist approach. Windows of different sizes are carefully positioned, which are relevant to the composition of the inner volumes. A big opening is given to the south-side living room, while the entrance door is disguised. The balcony towards the river is a cheerful spot, counterbalancing its introverted character.

West-south view. Image © Alessandro Wang
West-south view. Image © Alessandro Wang
West elevation part. Image © Alessandro Wang
West elevation part. Image © Alessandro Wang

The plot size is fully used, while the house contents are condensed and fill up the three-storied cube. But it is important for us to haveopennessinside of the house, so we try to create a living theater feeling and walk-around experience through the architectural promenade. Since the house receives the big family members as a weekend gathering place, it is preferred, to have some dynamic relation in the double height living room, thus multiple perception angles and heights were given to create the see and saw effect.

Section
Section

The first floor is open-plan, where people can walk aroundand get to the sunken dining room in three different ways.

1F living room. Image © Alessandro Wang
1F living room. Image © Alessandro Wang
1F dining room and living room. Image © Alessandro Wang
1F dining room and living room. Image © Alessandro Wang

Two sets of staircases articulate the whole sequence. The first one is diagonally composed in the double-floorliving room, going straightforward to the core of the house.The playroom on the second floor has a quasi-cubic proportion, dark and spacious. The picturesque scene and diffused light come from the north window, rendering the room a silent atmosphere.

1F up and down space. Image © Alessandro Wang
1F up and down space. Image © Alessandro Wang

One children’s room and one guest room occupy the other side of the second floor. The wallcabinets are colored with vivid green and light blue tone, referring to the colors of the scene outside.

2F activity room and space above 1F Living room. Image © Alessandro Wang
2F activity room and space above 1F Living room. Image © Alessandro Wang
2F activity room. Image © Alessandro Wang
2F activity room. Image © Alessandro Wang

The second one has a turn, and when you climb up, it provides a moving scene to the north field, and gently leads to the bedroom on the third floor.

2F to 3F staircase. Image © Alessandro Wang
2F to 3F staircase. Image © Alessandro Wang

On the top floor is a bedroom suite with a terrace of two different heights. The lower one is enclosed by the raised peripheral wall, where one small opening is given to the peach field and sunset. The upper one is for laundry as well as a panoramic view to end up the architectural promenade.

3F bed room terrace. Image © Alessandro Wang
3F bed room terrace. Image © Alessandro Wang

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Datuan, Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Datuan Villa / OFFICE COASTLINE" 15 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920280/datuan-villa-office-coastline/> ISSN 0719-8884
West-north view. Image © Alessandro Wang

上海大团别墅 / 一岸建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.