All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Australia
  5. iredale pedersen hook architects
  6. 2018
  7. Centre for Noonygar Culture and Environmental Design / iredale pedersen hook architects

Centre for Noonygar Culture and Environmental Design / iredale pedersen hook architects

  • 19:00 - 4 July, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Centre for Noonygar Culture and Environmental Design / iredale pedersen hook architects
Centre for Noonygar Culture and Environmental Design / iredale pedersen hook architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 38

  • Architects

  • Location

    2 Grey Street Northam, Western Australia
  • Category

  • Design Team

    Finn Pedersen, Adrian Iredale, Martyn Hook, Joel Fuller, Leo Showell, Catherine Dupuy, Mary McAree, Craig Nener, Rebecca HAwkett, Thomas Forbes
  • Area

    1450.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Interpretive/ Exhibit Design

    Thylacine
  • Builder

    Firm Construction
  • Structural Engineer

    Pritchard Francis Pty Ltd
  • Landscape Architecture

    CAPA
  • Hydraulics Engineer

    Wood and Grieve Engineers
  • Electrical Engineer

    BCA Consultants
  • Mechanical Engineer

    SMWC Mechanical
  • Quantity Surveyor

    John Strange Partnership
  • Building Code

    Milestone
  • Sustainable ESD

    Full Circle
  • Geotechnical

    Galt Geotechnics Pty Ltd
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. In 1833 the town of Northam was gazetted; with the Ballardong Noongar people suffering intense and bloody repression until 1841 when relations became generally peaceful. In 1905 The Aborigines Act allowed the State to have complete control of ‘protection, control and segregation of Aboriginal people’ and in 1933 the whole Aboriginal population of the town was exiled to the Moore River Native Settlement- some 200 km away and in another “country”.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The laws that enabled this were only repealed in 1954, and the Ballardong families returned to the town.  In 2016 the Shire Council obtained funding to create a new Cultural Centre that would promote and support the Ballardong Noongar people of the Avon Valley. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Upper plan text
Upper plan text
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

IPH and the interpretive designers Thylacine worked in parallel with the Aboriginal community of Northam to design a place to teach Aboriginal and non-Aboriginal people about Noongar culture and the environment. A project working group drawn from representatives of Elders and key families in the region who worked directly with the design teams to generate the brief for the building, decide how it would function and how Noongar Culture would be presented.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Long section
Long section
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

They were keen to have a building that appeared unlike any European building of the town- a place that responded to the landscape and revealed it through Ballardong eyes. The Centre appears as two intriguing curve-linear black forms, with a meandering slatted timber screen facing the river to the west. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

These forms are perched on columns above the 1:100 year floodline and linked to the ground plane with a long ramp and staircase sheeted in translucent polyester cladding creating a wind-break and shading device.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The Centre performs several functions; it contains an exhibition of Balladong Noongar Culture, an information centre about local Aboriginal Culture and sites for visitors, a multi-purpose function centre that can be used to teach school groups and others about Noongar Culture and the environment, and to be a focal point for the Aboriginal and non-Aboriginal families of the town to gather and celebrate Noongar Culture.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The afternoon sun and heat load is managed by the long timber screen, formed from vertical planks of local recycled Jarrah timber, arranged to respond to the experience of looking at the river through the fine woodlands that line the banks of the river.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Windows and openings in the facility make reference to the idea of a “cultural compass” and gesture across the landscape to both visible hills and distant Cultural sites- allowing visitors to understand the Ballardong country beyond the immediate place. The river and the flood-drought cycle became a core reference for generating the building form. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

From the street side the black forms silhouette above the wooded edge of the levy and from the far side of the river the centre appears like an ancient perched log.  At night the lighting reveals the meandering timber slats and back-lit polycarbonate sheeting shining between the woodland trees like a welcoming campfire.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Centre for Noonygar Culture and Environmental Design / iredale pedersen hook architects" 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920273/centre-for-noonygar-culture-and-environmental-design-iredale-pedersen-hook-architects/> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

与河同行,Noonygar文化环境中心 / iredalepedersen hook

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.