All
Projects
Products
Events
Competitions

EDC Recording Studio / Fairfax

EDC Recording Studio / Fairfax

© Fairfax © Fairfax © Fairfax © Fairfax + 16

Renovation  · 
París, France
  • Architects: Fairfax
  • Area Area of this architecture project Area: 60.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Fairfax
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kvadrat
© Fairfax
© Fairfax

Text description provided by the architects. EDC Studio is a recording Studio designed for electronic music artist Etienne de Crecy. DJ and music producer, Etienne de Crecy wishes were to entirely transform his current studio nested in an old building located in a Parisian faubourg. It’s a place where he works all day long, mixing sounds and making new tracks.

© Fairfax
© Fairfax

As a reference, he sent us an image of a spaceship cockpit.  He described the cockpit as a “great space with wide panels, spot lights everywhere”. So we told him “we will make you a spaceship!”.

© Fairfax
© Fairfax

Located in a narrow street, the building was built in 1840 in a typical Haussmanian style. It is a mixed used building with a stone façade and a large paved courtyard. The studio is nest on the ground floor hidden among atelier and office spaces.

Plan
Plan
Axonometric
Axonometric

The project consists on an interior design, working with an acoustical box in a box already in place when we started the project.

The project is set in two parts:
The studio is an enclosed space isolated from the main building structure with multiple layers of plasterboard and absorptive materials. The project is a series of plywood structure inserted inside the acoustical box, spaced out to fit standard 19" rack cabinets in between. Above the racks, in which we can mount multiple electronic equipment modules, the space is filled with Kvadrat colored felt panels designed to allow adding absorptive material beneath it and get the well-balanced acoustics. A vanishing point gives a feeling of a much deeper space than it really is.

© Fairfax
© Fairfax

The office/lounge area is open to the courtyard with in-built furniture and helps to rest between two captures. The Plywood is used as one material all over the floor and the millwork to create a counterpart to the colorful studio.

© Fairfax
© Fairfax

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "EDC Recording Studio / Fairfax" 05 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920266/edc-recording-studio-fairfax/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.