All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Simple Projects Architecture
  6. 2019
  7. ‘HHH’ House / Simple Projects Architecture

‘HHH’ House / Simple Projects Architecture

  • 21:00 - 3 July, 2019
  • Curated by Martita Vial
‘HHH’ House / Simple Projects Architecture
‘HHH’ House / Simple Projects Architecture, © Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

© Mansyur Hasan © Mansyur Hasan © Mansyur Hasan © Mansyur Hasan + 79

  • General Contractor

    Leo Purnomo (PT.Barito Anugrah Sejati)
  • Interior- Furniture Contractor

    Haryanto Admodjo
  • Paint Specialist

    Bambang Irawan
  • More Specs Less Specs
© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

Homey

‘HHH’ house was inspired by our childhood memories and perception of a house to begin with. As a kid, we often picture a house with a single triangular roof (pitch roof) on top of a square wall with a door and a window, and we were inspired by these basic shapes and unpretentious materials used on the houses we have seen when we were young. A vision of a simple home with cozy ambiance is the space quality that we would like to offer.

© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

‘HHH’ house prioritizes the significant areas of the house yet striving for maximum comfort in accordance to the agreed budget and limited space available. Simultaneously, open plan area of living room-dining area-pantry, which has become the core of the house, has flexible layout plan, allowing the future residents to enjoy different activities. Through these design strategies, consequently, we managed to produce a dynamic and adaptable flow as well as generate a rather unique walkthrough experience throughout the house.

© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

We also selectively chose the façade materials and color compositions to convey an intimate tropical modern space experience. Different shades of grey exterior paints were applied on the cantilevered upper floor façade to enhance the signature silhouette as opposed to white travertine slabs which cover most of the ground floor walls, while a white planter box on the balcony serves as a highlight to break the dimmed upper floor façade. Ultimately, grey textured cement on the boundary wall serves as a reception to connect exterior to the interior colors scheme.

© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

Hale

We believe that a healthy air flow circulation and an effective use of daylight will add value to a cozy home. Therefore, we created a number of openings on the sides of the building to maximize these features, such as the inner courtyard located on the east side, which is exposed to daylight during most of the days and will provide orientation to the rooms. A dry garden is also inserted adjacent to the main staircase on the west end to serve as a background, with a Loc Vung (Barringtonia acutangula) as the point of interest.

Each room in the house is designed with floor-to-ceiling windows and openings to allow maximum daylight to penetrate and keep each room bright in most of the day, regardless the dark colored floor and walls. Moreover, the softscape selection for the front and inner courtyards, and in the planter box on the upper floor balcony also brings a sense of sustainable living in the house. These interactions were expected to blend the boundaries between interior and exterior, hence a better living quality. 

© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

Heed

Emphasizing on the idea of “from inside to outside”, ‘HHH’ house space experience may begin with a modest appearance yet containing many surprise elements once one embarks on the journey into the house. These surprise elements can be found from the functional space layout to the carefully selected interior materials and custom furniture, and complimented by the interaction between indoor and outdoor, which will evoke a luxurious experience after one encountered. 

First Floor Plan
First Floor Plan
Section
Section

‘HHH’ house explores a darker shades and study different colors and materials combination to enhance the luxury feel. In general, we utilized different shades of greys in combination with gold painted metals, walnut veneers, and white granite tiles to infuse the sense of lavishness. The grey granite tiles on the floor and dark painted walls are well-balanced by the crisp white painted ceiling and carefully positioned spotlights, creating an intimate space experience as we go through. Additionally, we also carefully custom-designed all the camouflage doors, door handles, the treads of the main staircase and most of the furniture to complete our interior design concept of a value-for-money homey residence with luxurious ambiance.

© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

This project has become our example of highly attentive and meticulously designed home. As designers, we are determined to produce a suitable design regardless of all the limitations. ‘HHH’ house has certainly been one of our proud achievements, for we are able to educate our client to appreciate that “less can be more”, and that a simple appearance can still offer a luxurious experience.

© Mansyur Hasan
© Mansyur Hasan

View the complete gallery

About this office
Cite: "‘HHH’ House / Simple Projects Architecture" 03 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920260/hhh-house-simple-projects-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.