All
Projects
Products
Events
Competitions

Hoa's House / ioa-studio

Hoa's House / ioa-studio

© Tom Ross © Tom Ross © Tom Ross © Tom Ross + 29

Renovation  · 
Melbourne, Australia
  • Architects Authors of this architecture project ioa-studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Atremide, Autodesk, Big River Timbers, Furniture throughout, JSB, Shades in Hawthorn, Sigorino
  • Design Team

    Amy Bracks & Miles Ritzmann-Williams
  • Clients

    Hoa Yang
  • Engineering

    Maurice Farrugia and Associates
  • Site area (including private outdoor area)

    55.0 m2
  • Private outdoor area

    12.0 m2
More Specs Less Specs
© Tom Ross
© Tom Ross

Text description provided by the architects. Our friend Hoa took a huge risk and bought the oldest building she could find. The 150 year old kings arms hotel on Queensberry Street didn’t have a straight bone in it. After many design iterations, curved walls allowed the plan to divide the small and awkward existing title. As the curves were the key when dividing the space, we found that it also connected perfectly to the existing archway that once connected the old pub to the boarding house. We wanted to create a sense of height adding a third hidden bedroom into the existing roof space of the old pub. By removing the ceiling lining and structure from upstairs, this allowed us to create a whole new level and space, whilst making a double height space that connects the upper level to the open mezzanine.

© Tom Ross
© Tom Ross

Due to the nature of the old building, the builder was reluctant to sign a fixed contract. The chosen contract enabled us to work with the builder hands on and complete some of the work on site ourselves. As hard as it was, it was the experimenting with materials and colours and learning through building that was most enjoyable. 

Proposed - Ground floor plan
Proposed - Ground floor plan
Proposed - First floor plan
Proposed - First floor plan

By being on site so much, we were able to discover and create many unexpected moments from a pull out kitchen island bench to hidden mezzanine reading area. 

© Tom Ross
© Tom Ross

Materials & Furniture
Once we started ripping off the existing clinical office interior, we found many relics onsite by being so involved in the demolition process; from old candle holders to massive bluestone lintels, old bricks and cracking hardened plaster to the oregon rafters and gable roof.
The building gave as the chance to revive parts of the old pub that had been sadly covered up.
The clients taste for a different colour & texture palette forced us to break out and come up with something very unusual. 

© Tom Ross
© Tom Ross
© Tom Ross
© Tom Ross

The new materials chosen for the space were very tactile, from the seagrass lined ceiling and floors upstairs, to the curved blackbutt panels, to the large velvet curtain that can close off the living area, which spoke to the roughness and textures of the existing walls.

© Tom Ross
© Tom Ross
Proposed - Section
Proposed - Section

We used the small space to our advantage to create warmer, cozier living spaces while using colours of the Australian bush to transform the sterile office space into an exciting & unique place to be in. We also used materials and colours as a tool to define the spaces within the house, which allowed us to keep the small space as open as possible, while providing separate living and dining areas etc. 

© Tom Ross
© Tom Ross

The design worked in conjunction with the clients collection of mid century furniture and personal relics by creating many small nooks and hidden spaces to them to be exhibited and stored. We tried to bring a sense of warmth and playfulness to the project, that was also able to reflect the personality of the client.

© Tom Ross
© Tom Ross

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Hoa's House / ioa-studio" 02 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920135/hoas-house-ioa-studio/> ISSN 0719-8884
© Tom Ross

Hoa 住宅,小设计大改变 / ioa-studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.