All
Projects
Products
Events
Competitions

ANNSO Hill Hotel / STUDIO QI

ANNSO Hill Hotel / STUDIO QI

facade. Image © Weiqi Jin public area grow as mountian. Image © Weiqi Jin different height windows. Image © Weiqi Jin public area spread to the top. Image © Weiqi Jin + 37

  • Architects: STUDIO QI
  • Area Area of this architecture project Area: 2500.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Weiqi Jin
facade. Image © Weiqi Jin
facade. Image © Weiqi Jin

Text description provided by the architects. ANNSO HILL, located in Heshun Ancient Town of Yunnan, is situated in a narrow alleyway lined with B&Bs and storefronts. The site is composed with two characteristically different lot spaces forming an inverted“L”shape, which begins with a compressed street front zone on a steep slope, and ends on a long serene hillside aligned with beautiful tall trees.

rear view of the old town. Image © Weiqi Jin
rear view of the old town. Image © Weiqi Jin

Rather than competing with adjacent shops and facades in elevation, ANNSO HILL chooses as its formal strategy to step back and react directly towards the landscape. Pressed against the hill, the roof shifts and climbs 30 meters upward, while the frontal tiles touch the very ground on the edge of alley. This approach, as a result, provides an open space for the public realm that is extremely rare in Heshun, as visitors and locals are drawn to any and all creative activities or social programs. This tilting geometry also adds a new trajectory of complex relationship that is perpendicular to the linear street, which connects both visually and spatially with the town and the“hidden”hill by a sequence of living conditions.

concept
concept
entrance. Image © Weiqi Jin
entrance. Image © Weiqi Jin

The backdrop of the forest is now visually brought to the fore, and superimposes with the overlapping roofs and walls. A new visual reading of a layered three-dimensional facade is thus constructed.

public area grow as mountian. Image © Weiqi Jin
public area grow as mountian. Image © Weiqi Jin
plan
plan
different height windows. Image © Weiqi Jin
different height windows. Image © Weiqi Jin

The entrance way cuts through the roofs, and leads the hotel to an“other”world. It is a play of ambiguity between roofs and walls , facades and grounds , elevations and plans; it becomes a design of an ”architectural field” instead of an“architectural room.”

public area spread to the top. Image © Weiqi Jin
public area spread to the top. Image © Weiqi Jin
tea pavilion on the top. Image © Weiqi Jin
tea pavilion on the top. Image © Weiqi Jin

All of the interactive programs and creative activities, such as: café and bar, gallery, DIY, and yoga area; flow against the movements of the transitioning ground. The public space is thus justified by field conditions, and is continuously being re-defined by the series of events.

"stairs to heaven". Image © Weiqi Jin
"stairs to heaven". Image © Weiqi Jin
flying corridor. Image © Weiqi Jin
flying corridor. Image © Weiqi Jin

A flying corridor connects all the guest rooms in the back of the serene and tranquil hill. All rooms are unique in their formal reactions to site specifications and their particularly exclusive axis of view. An architectural operation of 2.5-dimensional spatial strategy is introduced to identify specific visual movements and programmatic performances within each space. 

guest room 9 2.5D “mini-wall”. Image © Weiqi Jin
guest room 9 2.5D “mini-wall”. Image © Weiqi Jin
guest room 9. Image © Weiqi Jin
guest room 9. Image © Weiqi Jin

All walls are shifting and being slightly carved-in, in order to create another dimension of spatial reading and also for practical usage. There is an emphasis on the play of light and shadow through manipulating the geometrical relationship between walls and windows. All objects in the hotel-rooms are arranged in the lower horizontal zone, leaving the above space to collect the grand views of the outside.

guest room 2.5D design method. Image © Weiqi Jin
guest room 2.5D design method. Image © Weiqi Jin
guest room 2.5D design method. Image © Weiqi Jin
guest room 2.5D design method. Image © Weiqi Jin

ANNSO HILL is a cultural and living space for creation. As such, it expounds a new definition for both the cultural and architectural values of Heshun ancient town.

guest room 11. Image © Weiqi Jin
guest room 11. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Tengchong, Yunnan Province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ANNSO Hill Hotel / STUDIO QI" 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920134/annso-hill-studio-qi/> ISSN 0719-8884
harmony of building and the forest. Image © Weiqi Jin

安之若宿·山 / STUDIO QI

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.