All
Projects
Products
Events
Competitions

Elwood House / Splinter Society

Elwood House / Splinter Society

© Jack Lovel © Jack Lovel © Jack Lovel © Jack Lovel + 14

Renovation  · 
Elwood, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Splinter Society
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Ambience, Bathroom cladding, Benchtops, Big River Group, Colin Hopkins, Concrete Flooring, Ital Ceramics, ROYAL OAK FLOORS, Resene
  • Lead Architects

    Asha Nicholas and Chris Stanley
  • Design Team

    Chris Austin
  • Engineering

    Structural Bureau
  • Landscape

    Eckersley Garden Architecture
  • Consultants

    Birdsmouth Construction
More Specs Less Specs
© Jack Lovel
© Jack Lovel

Text description provided by the architects. A carefully crafted renovation of a much-treasured Californian Bungalow, the Elwood House focuses on enhancing the original character of the structure and enriching the experiences in the house. Drawing on the owner’s diverse range of personal objects, interests, places of travel, this home is rich in both narrative and texture.

© Jack Lovel
© Jack Lovel
© Jack Lovel
© Jack Lovel

This home is not about grand statements. Maintaining the majority of the original house, the plan is simple and traditional, with a characteristic side entry, central hallway and adjoining small rooms. In line with the standard bungalow palate, the new interior uses the dark local timbers offset against stucco and hard plaster, in new ways to create texture, and play of light. Transforming throughout the day, the design nurtures a quiet sanctuary to reflect on the passage of time. Drawing on the inspirations for Bungalow architecture, the redesign also builds on a rustic Japanese vernacular to create an elegant, yet unpretentious living space. The integration the client’s eclectic collection, forms a deeply personal connection between form and more meaningful function.

© Jack Lovel
© Jack Lovel

It is not about open plan. Retaining a cosy cottage feel, the modest addition focuses on intimacy and connection to the garden. The client works from home so the spaces need to be flexible but also to provide a variety of experiences within one dwelling. Each space is small with independent functions, custom-made for one, but capable of expanding for gatherings. The result is a private retreat. It's relaxing, warm, safe and unassuming.

© Jack Lovel
© Jack Lovel

The house cannot be separated from the landscape that grounds it. From the entry, the garden provides a desirable sense of privacy and helps refresh the traditional architecture. At various moments through the program, the gardens are framed to created continuous connections to the exterior. At the rear, new openings and glazing link these spaces and carefully frame views of the naturalistic landscape beyond. The substantial garden at the back it’s the ultimate retreat with a modest pool and stunning plantings. Intrinsically a respected bungalow house, the Elwood House is a modernised living environment where the client’s memories and achievements are celebrated, while providing serene moments for reflection.

© Jack Lovel
© Jack Lovel

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Elwood House / Splinter Society" 02 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920119/elwood-house-splinter-society/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.