SHUM YIP UpperHills LOFT / URBANUS

SHUM YIP UpperHills LOFT / URBANUS

aerial view from northeast. Image © Tianpei Zenggeneral view. Image © Tianpei Zengpartial aerial view. Image © Tianpei Zenginner street. Image © Tianpei Zeng+ 37

  • Architects: URBANUS
  • Area Area of this architecture project Area:  105000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Tianpei Zeng
  • Structural & Mechanical Collaborator:ARUP
  • Construction Documents Collaborator:CAPOL
  • Interior Design Collaborator:Shenzhen Decoration and Construction Industrial co., Ltd.
  • Landscape Collaborator:Shenzhen BLY Landscape & Architecture Planning & Design Institute
  • Facade Consultant:Zhuhai Jingyi Glass Engineering
  • Lighting Design Consultant:SPEIRS+MAJOR
  • Logo Design Consultant:Corlette Design
  • Design Firms For Other Parts: Tower & Ballroom Building Design:SOM
  • Design Firms For Other Parts: Retail Podium Design:Arquitectonica
  • Client:Shenzhen Kezhigu Investment Co., Ltd.
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
aerial view from northeast. Image © Tianpei Zeng
aerial view from northeast. Image © Tianpei Zeng

Text description provided by the architects. This base is a high-end commercial complex with 6 high-rise towers containing offices, hotels and business apartments. Adjacent to the CBD district, it is also located between two central parks in Shenzhen. URBANUS’ design task was to construct a 100,000 m2 loft of apartments and offices on top of a shopping center larger than 60,000 m2.

general aerial view. Image © Tianpei Zeng
general aerial view. Image © Tianpei Zeng

To release the enormous pressure from the vertical dimension of the high-rise tower, we take advantage of the large area of the LOFTs, creating two artificial mountain volumes, in response to the huge scale of the towers.

site plan
site plan
formal strategy
formal strategy

At the same time, the design connects the project to the natural form of the surrounding Lianhua and Bijia Mountains. This design also encloses a quiet space, by connecting the 3-4 level high-density office LOFT through exquisite sidewalks, creating a small town with rich spatial variation. There are also some public spaces, such as the LOFT Theater and the Trading & Exhibition Center that gradually transform the "big" and "solid" periphery space to the "small" and "dynamic" inner region. The Loft Town has accommodated a shopping mall, business offices and apartments, creating a new model of settlement which integrates residents, offices, shopping malls and cultural spaces.

general view. Image © Tianpei Zeng
general view. Image © Tianpei Zeng
exploded axonometric annotated
exploded axonometric annotated
street view from southwest. Image © Tianpei Zeng
street view from southwest. Image © Tianpei Zeng

The standard floor height of the apartment loft in A District is 9 meters, which can be flexibly divided and used; verandas are set on the north and south sides, which endows the room with good ventilation and sun protection. Every household has a private courtyard, where neighbors can interact and socialize, while having their own private space. For the facade, we use a greyish twisted grid in order to maximize the performance of the material.

partial aerial view. Image © Tianpei Zeng
partial aerial view. Image © Tianpei Zeng
south facade of A zone. Image © Tianpei Zeng
south facade of A zone. Image © Tianpei Zeng
corridor in A zone. Image © Tianpei Zeng
corridor in A zone. Image © Tianpei Zeng

In B District, the hotel loft and office loft enclose an inner garden, where a black box theater is set to stimulate future cultural activities in this region. The facades are decorated with white ceramic plates with rough texture, giving people the feeling of getting back to nature.

sectional perspective
sectional perspective

In C District, there are over twenty office lofts with 3-4 stories, forming small “villages”. These lofts were arranged by groups, each with a courtyard. The lanes inside have the width of 4-6m and between these groups are open spaces with streets of 8-15m in width.

partial aerial view. Image © Tianpei Zeng
partial aerial view. Image © Tianpei Zeng
inner street. Image © Tianpei Zeng
inner street. Image © Tianpei Zeng

Overhead channels, terraces, courtyards, balconies and galleries are interspersed among them, forming various spatial structures.

inner street. Image © Tianpei Zeng
inner street. Image © Tianpei Zeng
inner street. Image © Tianpei Zeng
inner street. Image © Tianpei Zeng

The office platform and business platform are connected by vertical transports. Workers can stroll in the mall when they are downstairs, and go back upstairs to work very conveniently. In the north is a residential area, and in the south people can see exhibitions in D District. The LOFT Town in UpperHills, by using a new building model, creates for its residents a multi-dimensional lifestyle.

general view from southwest. Image © Tianpei Zeng
general view from southwest. Image © Tianpei Zeng

D District is another “mountain” across from District A, located on the south side of the base. As a part of the government, it was initially set as the headquarter office. The depth of the building volume varies from 26m to 56m. By creating holes throughout the building’s facades, the inner courtyards were set in different areas. This design would greatly enrich the levels of indoor and outdoor space. In the inner part of the building, aisles connect different levels of spaces, including inner courtyards, lounges and outdoor overhead platforms, forming a rich spatial experience. 

platform and joint gallery in D zone. Image © Tianpei Zeng
platform and joint gallery in D zone. Image © Tianpei Zeng

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SHUM YIP UpperHills LOFT / URBANUS" 01 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919939/shum-yip-upperhills-loft-urbanus> ISSN 0719-8884
partial aerial view. Image © Tianpei Zeng

深业上城LOFT / URBANUS都市实践

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.