All
Projects
Products
Events
Competitions

SO House / PHYD Arquitectura

SO House / PHYD Arquitectura
© emontenegro / architectural photography
© emontenegro / architectural photography

© emontenegro / architectural photography © emontenegro / architectural photography © emontenegro / architectural photography © emontenegro / architectural photography + 17

Houses  · 
Porto de Mós, Portugal
  • Engineering

    Pedro Viegas, Infrel
  • Collaborators

    Inês Belmarço, Architect; João Dias, Architect; João Antunes, Architect; Inês Oliveira, Architect; Marta Santos Architect
  • Structure

    Pedro Viegas
  • Construction

    J.P.C.C.
  • Water Project

    Infrel
  • Electrical Project

    Infrel
More Specs Less Specs
© emontenegro / architectural photography
© emontenegro / architectural photography

Text description provided by the architects. Confrontation with the reality of these ruins was always a confrontation seeped in memories. Memories of a place where the raw matter it is constituted of - the rock, the valley, and the mountain - shows evident expression, provoking a game of fine balance between place, matter, light, and shadow. We found light that dripped down the stone walls defining spaces separated only by rows of stacked rock. In each fissure, in each wrinkle, a soft balance between light and shadow.

© emontenegro / architectural photography
© emontenegro / architectural photography
South Elevation
South Elevation
© emontenegro / architectural photography
© emontenegro / architectural photography

Standing before this scenery, the exercise consisted of finding the most natural way to connect ruins and spaces, simultaneously defining future possibilities for links between the interior and the exterior. Where decisions were concerned, we chose to rehabilitate pre-existing volumes and introduce a new connecting element. The answer is given by the almost immediate decision to join together the pre-existing elements.

© emontenegro / architectural photography
© emontenegro / architectural photography

This gesture, deeply connected to the terrain along the slope of the terrain – connects the two sections facing west, forming an exterior courtyard adorned with a centenary olive tree. This project builds a space that runs through the ruins, uniting them and revealing the obvious functional relationship between the house’s programmatic areas, simultaneously differentiating the possibilities for inhabiting the exterior space. It expresses its temporality through the antagonism of matter in its relationship with pre-existing elements.
- Paulo Henrique Durão

© emontenegro / architectural photography
© emontenegro / architectural photography

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "SO House / PHYD Arquitectura" [Casa SO/ PHYD Arquitectura] 28 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919850/so-house-phyd-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.