All
Projects
Products
Events
Competitions

ToHA Office Development / Ron Arad Architects

ToHA Office Development / Ron Arad Architects

© Fernando Alda © Asa Bruno © Fernando Alda © Asa Bruno + 64

Tel Aviv-Yafo, Israel
  • Engineering

    Buro Happold (UK), David Engineers (Israel)
  • Landscape

    VOGT (UK), TeMA (Israel)
  • Project Director

    Asa Bruno
  • Senior Associate

    Paul Madden
  • Associate

    Julia Almeida
  • Design Team

    Julian Gilhespie, Benjamin Dresner-Reynolds, Shalhevet Visner, Alan McLean, Adam Furman
  • Executive Architect

    Avner Yashar, Yashar Architects (Israel)
  • Clients

    Amot and Gav-Yam
More Specs Less Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The recently completed ToHA office development, is the first phase of a 200,000m² project that will see the transformation of a rarely-available site in central Tel Aviv - located close to the city’s largest train station – into two office towers situated within a generous public landscape. It is the first joint venture project between Amot and Gav-Yam, two of the largest investment and development companies in Israel and the surrounding region.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

ToHA Phase 1. The 28 storey 53,000m² Phase 1 building runs along the southern and eastern boundaries of the site, and is sculpted to complement the demands of site-specific constraints and the local context. The building is entered via a unique 30m-tall leaning cable net facade, leading to a seven-storey-high foyer complete with internally planted trees. Above this, a sculptural atrium crowned by a generous skylight extends over 100m to the roof, stepping to the same rhythm as the articulated external facade, and enabling daylight provision to the deeper areas of each floor.

© Asa Bruno
© Asa Bruno

The building enjoys a minimal footprint of 1,200m², and combined with the necessary scale of the cores, facilitates Ron Arad Architects’ innovative premise of locating most of the building’s MEP/technical plant within these lower floors. This enabled the creation of an additional public space on the roof, including two large terraces, a perimeter walkway, and facilities for the operation of up to three restaurants. The lower technical floors are clad with a permeable facade of cross-mounted panels, creating an ‘X’ pattern. This woven basket-like arrangement allows for ventilation to the technical areas, and provides a coherent aesthetic to the first seven floors of the building.

© Asa Bruno
© Asa Bruno

One of the main features of the building is the diversity of its floor layouts, generated by its most pronounced characteristic; the sculptural nature of its volume. The design was developed over many iterations to satisfy a multitude of considerations, including the creation of varying silhouettes on the urban horizon (in response to dialogue with the city), the attenuation of the wind flowing in and around the site, and the maximisation of daylight into all areas of the site. In addition, as the needs of contemporary tenants vary and change over time, the building’s interior spaces needed to be adaptable. While no two floors are the same, there is sufficient consistency to enable flexible planning and varied sub-division possibilities. The floors range in area from 1860m² to 3100m², and can be arranged as large open plans, or sub-divided for up to seven tenants per floor.

© Asa Bruno
© Asa Bruno

The building’s environmental approach fuses traditional regional passive solutions, with state-of-the-art energy saving and intelligent facade systems, and is the result of extensive research and development from inception to completion. It makes significant use of the technological advances affecting working environments, from adaptability and connectivity to comfort and amenities. The project team has also set itself the goal of leading the way in the reduction of the environmental impact large developments bring during construction and throughout their lifetime, and this has been recognised in the building award of LEED Platinum Certification.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Tel Aviv-Yafo, Israel

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ToHA Office Development / Ron Arad Architects" 01 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919802/toha-office-develpment-ron-arad-architects/> ISSN 0719-8884
© Fernando Alda

ToHA办公楼,颠倒的冰山 / Ron Arad Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.