Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - CityscapeShede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - FacadeShede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - FacadeShede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Windows, Waterfront, GardenShede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - More Images+ 30

  • Architects: Atelier FCJZ
  • Area Area of this architecture project Area :  22592
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Arch-Exist
  • Interior Design : Simon Lee, Xiangyan Zeng, Min Zhang, Shuai Li
  • Collaboration : China Southwest Architectural Design and Research Institute Co.Ltd.
  • Client : Sichuan Tuopai Shede Wine Co.Ltd
  • Principal Architects : Yungho Chang, Lijia Lu
  • Project Team : Xiaoning Liang, Shuyi Huang, Bowen Zhang, Chao Liu
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Cityscape
the SVC in front of the production buildings. Image © Arch-Exist

Location + Site
The project is in a company town named Tuopai Zhen in Sichuan where the distillery of Shede, an old liquor brand in China, is based. The closest large cities are Chengdu and Chongqing, both are approximately 200 kilometers away. Partially due to its relatively quiet location, Tuopai Zhen seems to maintain both the ambience of an industrial town and a rural village before the economic reform that was commenced in China in the late 1970’s. The specific site for this visitor’s center is situated in front of the production campus of Shede near a main thoroughfare with a park and a river on the other side.

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Facade
northeast corner. Image © Arch-Exist
Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Facade
south facade. Image © Arch-Exist

Program
For tourists, the visitor’s center is the prelude before departing for a tour of the Shede distilling facilities and has a well-mixed program, including a museum for liquor culture, a hotel, a dining theater, a R&D center, among others.

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Windows, Waterfront, Garden
the banquet hall in a distance. Image © Arch-Exist
Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Windows, Facade
the visitor building and office building. Image © Arch-Exist

Design Strategy
After much study, we come to realize the reasons why vacationists would come to Tuopai Zhen have to do not only with the famous liquor but also with the pristine natural landscape as well as the tranquil feeling of the locale.

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Facade
the banquet hall facade. Image © Arch-Exist
Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Windows, Facade
closeup of the timber facade. Image © Arch-Exist

Our design intends to preserve these qualities that attract the people trying to get away from the hustles and bustles of the metropolises. While the building complex of the visitor’s center serves as a connection-transition between the Shede campus and the woodsy landscape, the architecture of the center is spatially organized as a series of smaller pavilions with central courtyards arranged in alinear fashion and its formal language is based on a low-key vernacular vocabulary of deep eaves and wood-paneled walls.

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Image 12 of 35
the exhibition hall. Image © Arch-Exist
Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Glass
recreational space for guest room area on the top floor. Image © Arch-Exist

Building Section
The cross-section of the typical pavilion resembles that of an umbrella with beam-less concrete roof cantilevering out from the center. The thickness of the sloping roof canopy changes gradually, thin at the eaves and thick at the base, where the air-conditioning ductworks are concealed.

Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Windows, Facade
the lobby. Image © Arch-Exist
Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ - Facade, Windows
south facade. Image © Arch-Exist

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tuopai Zhen, Sichuan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shede Visitor’s Center / Atelier FCJZ" 02 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919752/shede-visitors-center-atelier-fcjz> ISSN 0719-8884

© Arch-Exist

舍得文化中心 / 非常建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.