All
Projects
Products
Events
Competitions

Smalto Dental Clinic / Yiorgos Hadjichristou Architects

Smalto Dental Clinic / Yiorgos Hadjichristou Architects

© Vasilis Sarioglou © Vasilis Sarioglou © Vasilis Sarioglou © Vasilis Sarioglou + 43

Dental Clinic  · 
Strovolos, Cyprus
  • Architects Authors of this architecture project Yiorgos Hadjichristou Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Otis
  • Lead Architect

    Yiorgos Hadjichristou
  • Design Team

    Petros Konstantinou, Joao Teigas, Veronika Antoniou, Eleni Loizou, Elli Balabanidou, Christiana Karamali, Christina Filippou, Michalis Thrasyvoulou, Zintilis Anastasi, Joanna Jossiff, Yiorgos Papiotis, Spyros Spryrou, Paris Chrysos
  • Clients

    Vasilis Vasiloudes
  • Civil engineers

    Hyperstatic Engineernig Design, Antros Ahilleos
  • Mechanical engineers

    Prokopis Polydorou
  • Electrical engineers

    D. Eracleous Electrical, Christakis Papachristoforou
  • Safetly and health management

    MDA, Ahilleas Koupepides
  • Quantity Surveyor

    MDA management consultants ltd, Paris Chrysos
  • Fire protection specialist

    IntFire (Cyprus) Ltd, Spyros Spyrou
  • Main contractor

    Petros Vasiliou and son LTD, Vassos Vasiliou
  • Mechanical Engineers

    A.S.L. Airmec Ltd, Savvas Savva
  • Heavy Steel structures

    Polys Anastasiades
  • Timber structure

    Theodoros Kkufu
More Specs Less Specs
© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou

Text description provided by the architects. The dental clinic accommodates the needs of the owner- dentist and responds to the needs of the city. It is located on the main urban artery of Strovolos, along the linear green park, the riverbed of Pediaios torrent. The plots of the avenue block the city from the greenery as they usually accommodate expensive how rooms on the ground floor.

© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou

The basement accommodates all the utility and mechanical spaces. The ground floor functions as the parking area and an event space and enjoys 2-story height. The main entrance of the Dental Clinic is placed on the 2nd floor. The lobby, even small in footprint manages to connect the visitors to all the levels of the clinic and both the densely built and natural environments of the city. The last floor is proposed as an undefined space, and it is currently used as a studio.

© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou

All the spaces enjoy uninterrupted views to the city and merge into the greenery. Concept – Context and Strategy: The building is raised up freeing the ground floor, so the city is reconnected with the green urban recreational area. The ascending is proposed as sets of stairs and platforms that offer a continuation of the park thematic into the belly of the building. The vertical circulation is interwoven with the spaces facilitating social informal interactions, and thus triggering vivid momentums of diverse interior and exterior contacts.

© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou
Second floor plan
Second floor plan
© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou

An experimental evolution of the courtyard typology is incised at unexpected internal fragments, as the heart of the building that welcomes the act of ascending, or the children central area surrounded by a sequence of official and unofficial, indoor and outdoor spatial entities.  The fluid network of spaces is punctuated by a variety of heights that enable the spatial blurring of functions and establish surprising indulging of the experiencing of the building. The users can choreograph the skin of the building accordingly to the weather, functional, personal and other needs. The casted light and the ever-changing shadow game from the perforated sliding shading panels animate and enrich the spaces with abundance of weather reflections.

© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou
Section AA
Section AA
© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou

Construction – Materials and Structure: The six-story building is located on uneven plot with access to a road and a pedestrian way. It consists of a concrete basement that is semi-underground. The basement consists of concrete foundation slab, concrete columns, beams, slabs and retaining walls on the three sites. From the ground floor and above the building continues us a composite steel frame structure. It consists of seven main columns and a grid of steel I-beams witch extend to form three meters cantilever parametrical composites slaps with trapezoidal deck and 130 mm rainforest concrete. The main entrance lobe, the relevant staircases and connecting platforms are suspended from the beams of the first floor in an arrangement that allows the absent of columns on the ground floor and the unobstructed flow of vehicles of the parking area beneath it. On each of the upper floors, there are several voids and intermediate staircases connecting the secondary levels between them. The steel structure is reinforce with V shape bracings in certain positions.  The shading steel panels consist of various dimensions of perforation offering an always-altering shadow indulging playfulness.

© Vasilis Sarioglou
© Vasilis Sarioglou

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Strovolos, Cyprus

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Smalto Dental Clinic / Yiorgos Hadjichristou Architects" 14 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919696/smalto-dental-clinic-yiorgos-hadjichristou-architects/> ISSN 0719-8884
© Vasilis Sarioglou

Smalto 牙科诊所 / Yiorgos Hadjichristou Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.