All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Tourism
  4. China
  5. HC+2 Studio
  6. 2018
  7. The Luxelakes Tourist Center / HC+2 Studio

The Luxelakes Tourist Center / HC+2 Studio

  • 00:00 - 20 June, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
The Luxelakes Tourist Center / HC+2 Studio
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

© ARCH-EXIST © ARCH-EXIST © ARCH-EXIST © Xi Luo + 26

  • Interior Design

    Zi Mu Space Design
  • Landscape Design

    Chengdu Shudao Landscape Design Co., Ltd.
  • Project Management Team

    Xi Luo, Guoqin Li, Chuan Xu, Jun Li, Wei Yu
  • Civil Construction Team

    Chengdu Ding Xin Construction Engineering Co., Ltd.
  • Timber Structure Construction

    Sichuan Mind Wooden Construction Engineering Co., Ltd.
  • Interior Decoration Team

    Sichuan Shi Dai Construction Group co. LTD
  • Landscape Construction Team

    Sichuan Luo Han Garden Engineering co. LTD
  • More Specs Less Specs
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Text description provided by the architects. Luxelakes Water City Scenic Area, located in the southern section of Tianfu Avenue in Chengdu, covers an area of 1.92 square kilometers. It was rated as a 4A-level tourist scenic spot by China National Tourism Administration on March 27, 2019, and became the “central porch” that connecting Chengdu with the core area of ​​Tianfu New Area.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Luxelakes Water City is a model of contemporary lakefront urban retreat complex that takes the art of modern architecture and ecology of artificial lake as the core. It is a place for sightseeing and playing, and a trailblazer of urban new life style through its diversified product portfolio, such as its modern architectures, contemporary art exhibition and exchange, boutique gardening, sports and fitness, parent-child amusement, and science popularization & education.

The Area of the Tourist Center
The Area of the Tourist Center

Project Background: A Speed-up Experience
According to the schedule of Luxelakes Water City, the Tourist Center is required to complete the design and put into use within 5 months, so the project design team gives priority to the prefabricated building.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Design Concept
The original concept of the building was “Sailboats on the Water City”, intended to express its lightness. In order to make the building better integrate with the natural environment and shorten the construction period, plywood is used to construct its structure. The timber columns and beams are directly exposed to reduce the decoration work and present the beauty of the timber structure.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Its foyer is made of traditional double-slope timber structure, grey bricks and colored steel plates.

section
section

Two boutique courtyards are created at sides of the foyer through integrating the brick walls with landscaping. The waterscape at the entrance makes the building blend with the natural landscape.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Interior Space
The foyer and BOH of the center are the simplest rectangular and square spaces. There are a circular public display area and a souvenir sales corridor in between the foyer and BOH to create a smooth transition from the open space to private. Through integrating functional spaces into the traffic space, a possibility of “playing-and-walking-in-one” is offered to the tourist, which is just consistent with the overall design concept of the Luxelakes Water City.

Courtesy of HC+2 Studio
Courtesy of HC+2 Studio

The sales corridor is lower than the foyer and displaying area, thus tourists can have a sense of openness as they entering the foyer or the displaying area from the corridor. Its interior is zero-decorated to expose natural grain of the timber structure. All partition walls are not constructed up to the ceiling to make the space be more open and free.

Courtesy of HC+2 Studio
Courtesy of HC+2 Studio

Landscape Design
The landscaping is started from the waterfront sloping terrain of the Luxes’ Island through carefully taking the level difference into consideration.

© Xi Luo
© Xi Luo

Steps are designed to solve the level difference, and two landscaping pools are considered at sides of the entrance pedestrian. When tourists overlook the lake as they walking along the pedestrian, pool water seems seamlessly overlapped with the lake. There is a gutter extended from the smaller pool to guide the water drop down, like a tiny waterfall.

Courtesy of HC+2 Studio
Courtesy of HC+2 Studio

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Luxelakes Tourist Center / HC+2 Studio" 20 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919195/the-luxelakes-tourist-center-hc-plus-2-studio/> ISSN 0719-8884
© ARCH-EXIST

麓湖水城·游客中心 / 万华产品研发中心·蜂巢工坊

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.