All
Projects
Products
Events
Competitions

Queen Photo Studio Refurbishment / NTYPE

Queen Photo Studio Refurbishment / NTYPE

© Lei Zheng © Lei Zheng © Lei Zheng © Lei Zheng + 19

Renovation  · 
Chengdu, China
  • Architects Authors of this architecture project NTYPE
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Foshan Nanhai Lianxing Deli, Foshan Shunde Wanjiahong Stainless Steel, Sichuan CSG Energy Conservation Glass
  • Lead Architects

    Joao Lemos, Yang Yang
  • Site Team

    Sheyu Mao, Nini Zhou
More Specs Less Specs
© Lei Zheng
© Lei Zheng

Text description provided by the architects. Although located in the city center of Chengdu China, the site of the project had been an abandoned floor for a few years. The floor is comprised of 80% indoor space and 20% outdoor area, while the height of the indoor space is as low as 2.5m in general, no higher than 2.3m at certain locations, there was an extremely strong contrast between dark and bright on site.

© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng

The design breaks the sharp boundary between indoor and outdoor by introducing volumes onto the terrace, providing diverse perspectives and a variety of openings, transparency, and translucency to blur and merge the interior with the exterior.

© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng

In this way, the overall floor not only the confined photo studios are used for photography, and a multiplicity of scenarios can be adopted by the client. Different materials and geometries work together with light, shadow, and reflection to maximize the possibilities of the photo scenarios. As a result, the layout is a continuity of bodies which define space and circulation simultaneously, creating flow but also tension, providing users different feelings and ambiances of space.

© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng

The relation between inside and outside is sometimes direct while in others a mysterious passage towards outside or natural light, generating powerful and magical moments for photography. The outdoor terrace is designed more settled and harmonious in contrast with the surrounding cityscape. 

© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng
© Lei Zheng

The required photo studios are designed as an extension of the indoor area towards the outdoor terrace so that they could gain height superior to 3.2m in the meanwhile reconfigure the terrace and connect the interiors with skylights and unexpected views towards the terrace and landscape.

© Lei Zheng
© Lei Zheng

Furthermore, the program given by the client is very intricate and complex, which requires dividing the low ceiling height indoor space into small rooms and areas. In order to extend the visual depth of the suspended ceiling at the same time hiding all the equipment above, back lit metal mesh ceiling is used in interiors. Moreover the floor is designed to be reflective and in-between the ceiling and floor vertical elements are created which together with their reflections on the floor the notion of the height is increased.

© Lei Zheng
© Lei Zheng

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 6F Kejia Building, Main Kejia Alley, Chunxi Road, Chengdu, Sichuan, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Queen Photo Studio Refurbishment / NTYPE" 26 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919189/queen-photo-studio-refurbishment-ntype/> ISSN 0719-8884
© Lei Zheng

奎恩摄影工作室改造 / 一质

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.