All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. United States
  5. Xuhui Zhang
  6. 2019
  7. Junzi Kitchen Chinese Restaurant / Xuhui Zhang

Junzi Kitchen Chinese Restaurant / Xuhui Zhang

  • 17:00 - 18 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Junzi Kitchen Chinese Restaurant / Xuhui Zhang
Junzi Kitchen Chinese Restaurant / Xuhui Zhang, © Andres Orozco
© Andres Orozco

© Kunning Huang © Andres Orozco © Andres Orozco © Andres Orozco + 12

  • Graphic Design/ Way Finding

    Ming Bai, Dustin Tong
  • Lighting Consultant

    Xiufang Zhao
  • Clients

  • Architect of Record

  • Stool Design

    Above Studio
  • General Contractor

    Aerial Design & Build
  • Millwork

    MG Concept, Breakfast Woodwork
  • More Specs Less Specs
© Andres Orozco
© Andres Orozco

Text description provided by the architects. Fast-casual modern Chinese restaurant junzi has opened its fourth location on the ground floor of a historic building next to Bryant Park. Junzi’s in-house architecture design team, led by Xuhui Zhang, created the 1,930-square-foot restaurant with a theatrical, design-forward appearance inspired by the Broadway theater district. Junzi at Bryant Park is more than a fast-casual restaurant for midtown office workers. The restaurant stands out from typical commercial retail with its art-driven design combining modern tastes with elements site-specific to the building’s historic and urban context. At night, the restaurant can be transformed into a venue for fine dining.

© Andres Orozco
© Andres Orozco
Ground floor
Ground floor
© Andres Orozco
© Andres Orozco

“Every location we design takes inspiration from the neighborhood,” says Xuhui Zhang, junzi’s Director of Architecture Design and Development. “At our Bryant Park location, we were inspired by the nearby theater district. The building’s century-old concrete columns and beams reminded me of the proscenium arches found in a theater, so we kept the industrial structure and used it to divide the space into a series of stages.” Behind the glazed entrance is the first “stage,” the dining area with gray leather-upholstered banquette seating, white marble tables and a row of brass pendant lamps. White birch plywood shelving with junzi-designed graphics and countertop seating flank the central axis. Birch plywood, handmade terracotta tiles, and accents of mint green and light pink lend a sense of warmth while staying consistent with junzi’s branding.

© Andres Orozco
© Andres Orozco

“Center stage” is marked with a mobile island that converts from a trash station during the day to a DJ station and podium at night. A dark green velvet curtain can be pulled along a ceiling track to hide the service areas during formal nighttime events, such as junzi’s Chef’s Table dinners, and to heighten the theatrical ambiance. The final “stage” features two service counters where customers customize their food orders. Drop ceilings with theater marquee lights, folded white stone surfaces, black-and-white terrazzo floor tiles, and brass accents elevate the dining experience. “The marquee lights create an illuminating contrast against the more austere lighting elements at the front of house and enrich the visual depth by articulating a sense of ‘layers’ when looking into the space from outside,” adds Zhang.

© Andres Orozco
© Andres Orozco

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Junzi Kitchen Chinese Restaurant / Xuhui Zhang" 18 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919185/junzi-kitchen-chinese-restaurant-xuhui-zhang/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.