1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Australia
  5. Richards and Spence
  6. 2018
  7. The Calile Hotel / Richards and Spence

The Calile Hotel / Richards and Spence

  • 19:00 - 17 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
The Calile Hotel / Richards and Spence
The Calile Hotel / Richards and Spence, © Sean Fennessy
© Sean Fennessy

© Sean Fennessy © Sean Fennessy © Sean Fennessy © Sean Fennessy + 33

  • Architects

  • Location

    Brisbane Queensland, Australia
  • Category

  • Lead Architects

    Ingrid Richards, Adrian Spence, Tahnee Sullivan
  • Design Team

    Stuart Hall, Nicole Rowley, Jared Webb, Yaseera Moosa, Daniel Wilson, Henry Bennett
  • Area

    28104.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Clients

    Calile Malouf Investments
  • Builder

    Hutchinson Builders
  • Engineering

    ADG Engineers
  • Landscape

    Lat27 + Botanical Grace
  • Signage Design

    Studio Bland
  • More Specs Less Specs
© Sean Fennessy
© Sean Fennessy

Text description provided by the architects. The Calile Hotel is an urban resort which balances a quietly brutal aesthetic with humour and charm. The 175-room hotel is the most significant of the built work produced by Richards and Spence in the James Street Precinct, an open-air street based development 2.5 km from Brisbane’ CBD. Over the last decade, the practice has been involved in a series of individual projects which establishes a new local streetscape identity as the setting for a curated open-air retail and hospitality precinct.

© Yaseera Moosa
© Yaseera Moosa

Referencing an existing scale, double height brick arches perform a civic role at ground level, cloistering shoppers and framing retail identities. Like its neighbours – The Calile Hotel is predominantly white brick, stone & expressed concrete and the journey from lobby to pool cabana is a continuous outdoor experience.

© Sean Fennessy
© Sean Fennessy
Elevation
Elevation
© Sean Fennessy
© Sean Fennessy

Taking best advantage of the Queensland weather, a podium level pool terrace transports guests to holiday mode. Hidden from the street, the pool terrace is an otherworldly experience of fluttering palm trees and striped canvas umbrellas flanking a spacious swimming pool. Conceived as elevated streets, hotel corridors continue the outdoor experience naturally ventilated with ceiling fans via customised breeze block screens. Significant planting extends across the project, a verdant overlay linking streets to rooms.

© Sean Fennessy
© Sean Fennessy
Section
Section
© Sean Fennessy
© Sean Fennessy

Hotel room balconies contemplate the pool below and allow for natural breezes. A subtle transition from travertine, cork is introduced internally as an acoustic surface that is soft underfoot. Overlaid with stone and solid timber, the rooms speak to a long-term ambition for the project, a timeless aesthetic requiring minimal maintenance. The Calile Hotel is a new destination for a quiet capital city, demonstrating both civic ambition and a dignified setting for hot weather civility.

© Sean Fennessy
© Sean Fennessy
Level 1 floor plan
Level 1 floor plan
© Sean Fennessy
© Sean Fennessy

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Calile Hotel / Richards and Spence" 17 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919181/the-calile-hotel-richards-and-spence/> ISSN 0719-8884
© Sean Fennessy

新式热带风情,卡莱雅酒店 / Richards and Spence

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.