All
Projects
Products
Events
Competitions

Balmain Rock House / Benn & Penna Architects

Balmain Rock House / Benn & Penna Architects

© Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson + 25

Extension  · 
Balmain, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Benn & Penna Architects
  • Area Area of this architecture project
    130.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Brodware, Craftmetals, The Brick Pit, Tongue n Groove, Vectorworks
  • Photographs

    • Clients

      Undisclosed
    • Engineering

      PMI Engineers
    • Landscape

      Selena Hannan Landscape Design
    • Lead Architects

      Andrew Benn
    • Design Team

      Michelle Dunas, Sean Tran, Tany Tan
    More Specs Less Specs
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    Text description provided by the architects. Balmain Rock is an alterations & additions to an 1860’s built sandstone cottage in Sydney’s inner-west. More recent lean-to additions are demolished to reveal the original cottage, transformed into the main living room.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    A new concrete pavilion is built to the rear containing new kitchen/ dining space, as well as bedrooms, bathrooms and a void space. Conceptually the concrete pavilion is conceived as a shadow of the existing cottage in scale and hipped roof geometries. Concrete is selected for its weight and rock-like qualities, alluding to the existing sandstone cottage. The additions and the existing house meet at a courtyard where activities from the living room and dining room come together.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson
    Ground floor plan
    Ground floor plan
    First floor plan
    First floor plan

    The pavilion is a series of spaces that unfold as one meanders through the house. A sculpted skylight drops an intense but calm light into the dining room, defining the central gathering space in the house. Upstairs the bedrooms are nestled at either end of the pavilion, separated by the void.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    A small set of stairs from the dining room leads to the rear garden. A hidden oasis, the garden is deliberately concealed from other living spaces, only unveiled through discovery. The rear façade is a ruins-like element in a lush garden, framing outdoor spaces for contemplation and relaxing

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Balmain Rock House / Benn & Penna Architects" 16 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918987/balmain-rock-house-benn-and-penna-architects/> ISSN 0719-8884
    © Tom Ferguson

    巴尔曼岩屋 / Benn & Penna Architects

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.