Ephemeral Edge / Dean-Wolf Architects

Ephemeral Edge / Dean-Wolf Architects

© Paul Warchol © Paul Warchol © Paul Warchol © Paul Warchol + 26

Austerlitz, United States
  • Lead Architect: Kathryn Dean
  • Associate Partner: Chris Kroner
  • Technical Consultant: Charles Wolf
  • Project Team: Zachary Rousou
  • Engineering: Hage Engineering
  • Landscape Architect: Reed Hilderbrand
  • Landscape Contractor: Webster Landscapes
  • Geotechnical Engineering: Crawford and Associates
More Specs Less Specs
© Paul Warchol
© Paul Warchol

Text description provided by the architects. Ephemeral Edge is a weekend retreat and retirement home located three hours north of New York City. As a retreat, the goal of the project was to contrasts the rapid sense of time and pressure of the city and extend the enjoyment and sensuousness of the everyday passage of time that is often highlighted in the open landscape. The sense of extended time is accomplished by taking advantage of the site—a forested hillside which contains a constructed pond and overlooks a distant view. The design is informed by four site conditions: the curving edge of the pond, the torqued banks necessary to construct the pond, the spindly edge of the forest clearing, and the quiet beauty of the distant view.

© Paul Warchol
© Paul Warchol
Plan
Plan
© Paul Warchol
© Paul Warchol

The pond reflects the ephemeral aspects of living here—the changing light across its’ surface and the daily and seasonal fluctuations of temperature. The sweep of the pond’s edge joins seamlessly with the dynamic curvilinear roof and deck drawing these qualities inside the house.  The twisted form of the house responds to the torqued banks of the pond, required to construct flatness on a hillside. The roof/wall completes the twist between lower filled bank and upper carved bank.

© Paul Warchol
© Paul Warchol
© Paul Warchol
© Paul Warchol

The delicate forest edge informs structure. Rebar emerges from three foundation walls as trunks and branches that float the house over the water. The radial plan of structure and skylights follows the sun—sequentially filling the intimate spaces of the house with the light and shadow of the forest. The pond and the distant view are always present in the house.  At the entry, where the dining space aligns with the distant view, doors open through the house, joining the intimate table to the larger landscape.

© Paul Warchol
© Paul Warchol
Section
Section
© Paul Warchol
© Paul Warchol

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Ephemeral Edge / Dean-Wolf Architects" 13 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918914/ephemeral-edge-dean-wolf-architects/> ISSN 0719-8884
© Paul Warchol

“无常的边界”河畔度假小屋 / Dean-Wolf Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.